Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κύπριου υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, με την Αμερικανίδα υφυπουργό Άμυνας για τα διεθνή θέματα ασφαλείας, Σελέστ Γουαλάντερ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κύπριου υπουργού Άμυνας στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Αμερικανίδα υφυπουργός έκανε αναλυτική αναφορά στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την εισβολή στην Ουκρανία και τήρησε απαρέγκλιτα όλες τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε..

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση ασφαλείας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, δόθηκε ειδική έμφαση στον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα διάφορα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχει ενεργά η Κύπρος. Υπό αυτό το πρίσμα, έγινε μια ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας και στη συνέχεια αναλύθηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της σχέσης.

«Η επίσκεψη του υπουργού Πετρίδη στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τη διμερή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία», σημείωσε με ανάρτηση του στο Twitter το κυπριακό υπουργείο Άμυνας. Από την πλευρά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για τη στάση που τήρησε η Κύπρος στο ουκρανικό. Στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την ισχυρή αμυντική τους συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. «Η υφυπουργός Γουαλάντερ και ο υπουργός Πετρίδης συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την εμβάθυνση της σχέσης ΗΠΑ-Κύπρου, συνεχίζοντας να αναζητούν νέους τομείς συνεργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.