Την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στηρίζει Ζοζέπ Μπορέλ όπως διαμύνησε προσερχόμενος στη συνάντηση ΕΕ – Καναδάς που θα λάβει χώρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί η αντίθεση ορισμένων κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με το θέμα ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε παράλληλα πως υπάρχει ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και έκανε λόγο για «βαθιά οικονομική κρίση».

«Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας των κυρώσεων, αλλά εξαιτίας του ίδιου του πολέμου» δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είμαστε 27 και πρέπει να πείσω και τους 27 για το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας»

Ζοζέπ Μπορέλ

Αναφορικά με το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είμαστε 27 και πρέπει να πείσω και τους 27. Μεταξύ αυτών είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους».

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις.

ΥΠΕΞ Καναδά: Ο στόχος μας να είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών που θα επικυρώσουν την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Καναδάς δεν είναι μόνο υπέρ της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι υπέρ της γρήγορης ένταξής τους, σημείωσε από τις Βρυξέλλες η Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί.

«Ο στόχος μας είναι να είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών που θα επικυρώσουν την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας» δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνοντας ότι η μεταβατική περίοδος πρέπει να μικρύνει.

«Ο στόχος μας είναι να μιλήσουμε και με άλλες χώρες που μπορεί να έχουν κάποια διμερή ζητήματα . Υπό αυτό το πρίσμα είμαι σε στενή επαφή με τον Τούρκο ομόλογό μου», ανέφερε η Μελανί Ζολί τονίζοντας ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή.