Για πρώτη φορά δημοσιεύονται πλάνα με τους μισθοφόρους της ομάδας Wagner που μάχονται για λογαριασμό της Ρωσίας στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Οι σκληροτράχηλοι μισθοφόροι που στις τάξεις τους υπάρχουν κατάδικοι, νεοναζί και πρώην στρατιωτικοί φαίνονται για πρώτη φορά σε βίντεο στην Ουκρανία να δίνουν μάχες «πόρτα-πόρτα» στο Ντονμπάς.

Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την πόλη Ποπάνσα, στα ανατολικά της Ουκρανίας, δείχνουν μια ομάδα Ρώσων να εμπλέκεται σε οδομαχίες με Ουκρανούς στρατιώτες – να εισβάλλουν σε ένα σπίτι και να πετούν χειροβομβίδες πριν τους αναγκάσουν να παραδοθούν.

Τα πλάνα εμφανίστηκαν καθώς οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αγωνίζονται να διασπάσουν τις άμυνες και να αναπτύξουν δυναμική» στη μάχη για το Ντονμπάς, η έκβαση της οποίας θεωρείται καθοριστική για την έκβαση του πολέμου συνολικά.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι, παρά τις οπισθοδρομήσεις αυτές, οι Ρώσοι διοικητές φαίνεται να έχουν αποφασίσει να επιχειρήσουν να καταλάβουν τις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Κραματόρσκ – βόρεια και δυτικά της Ποπάνσα, αντίστοιχα – χρησιμοποιώντας δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Τα πλάνα από τους μισθοφόρους του Βάγκνερ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κανάλι Telegram του «Συνταγματάρχη Κασάντ» – ενός φιλορώσου μπλόγκερ με το όνομα Μπόρις Ρόζιν που εδρεύει στην Κριμαία και δημοσιεύει ενημερώσεις από την Ουκρανία σε ένα κοινό εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων. Αναρτήθηκε εκ νέου από τον Rob Lee, έναν αξιοσέβαστο αναλυτή από το τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King’s College, ο οποίος επανέλαβε τον ισχυρισμό του Ροζίν ότι τα στρατεύματα είναι από το Wagner.

πλάνα με τους μισθοφόρους της ομάδας Wagner που μάχονται για λογαριασμό της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει στρέψει την προσοχή της στην κατάληψη των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας μετά τις αρχικές της προσπάθειες να καταλάβει το Κίεβο και άλλες πόλεις-κλειδιά στο βορρά, οι οποίες απέτυχαν με τις δυνάμεις της Μόσχας να υφίστανται βαριές απώλειες.

Ποιος είναι ο «σεφ του Πούτιν» και χρηματοδότης της Wagner

Ο Yevgeny Prigozhin συχνά αναφέρεται ως «ο σεφ του Πούτιν»

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν και ύποπτος χρηματοδότης της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group δήλωσε ότι η Δύση είναι «αξιολύπητοι διεστραμμένοι που κινδυνεύουν» και υποσχέθηκε μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία στην τελευταία εκρηκτική συνέντευξή του.

Ο Yevgeny Prigozhin -που συχνά αναφέρεται ως «ο σεφ του Πούτιν» λόγω των προηγούμενων συμβολαίων τροφοδοσίας του με το Κρεμλίνο- εξαπέλυσε μύδρους στον Guardian αυτή την εβδομάδα, στο οποίο επιτέθηκε στην αντιληπτή στάση της Δύσης απέναντι στους Ρώσους.

Ο Yevgeny Prigozhin συχνά αναφέρεται ως «ο σεφ του Πούτιν»

«Είστε ένας ξεπεσμένος δυτικός πολιτισμός που θεωρεί τους Ρώσους, τους Μαλιανούς, τους Κεντροαφρικανούς, τους Κουβανούς, τους Νικαραγουανούς και πολλούς άλλους λαούς και χώρες τριτοκοσμικά αποβράσματα», ανέφερε ο επιχειρηματίας. «Είστε μια αξιολύπητη απειλούμενη ομάδα διεστραμμένων, και είμαστε πολλοί, δισεκατομμύρια. Και η νίκη θα είναι δική μας!»

Η οργή του Prigozhin ήρθε μετά την επικοινωνία του Guardian μαζί του για να απαντήσει στην ανακάλυψη στοιχείων που φαίνεται να συνδέουν τον Όμιλο Wagner με τη σφαγή περίπου 300 αμάχων στο Μάλι.

Ο Yevgeny Prigozhin συχνά αναφέρεται ως «ο σεφ του Πούτιν»

Η σκιώδης ομάδα μισθοφόρων έχει συνδεθεί με μια σειρά συγκρούσεων και βάναυσων δολοφονιών σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ευρέως ότι λειτουργεί ως ο ιδιωτικός στρατός του Πούτιν, εκτελώντας τη βρώμικη δουλειά του σε απόσταση αναπνοής χωρίς επίσημους δεσμούς με τη Μόσχα.

Οι μαχητές του Wagner είναι γνωστό ότι έχουν αναπτυχθεί στο Μάλι, βοηθώντας τη χούντα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2020 – και ο 60χρονος Prigozhin πιστεύεται ότι είναι ο κύριος χρηματοδότης της ομάδας.

Ο Yevgeny Prigozhin συχνά αναφέρεται ως «ο σεφ του Πούτιν»

Ο Prigozhin αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία στη συνέντευξή του στον Guardian, επιμένοντας ότι «ο Όμιλος Wagner δεν υπάρχει» και αποδίδοντας τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Μάλι σε «τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν φυτευτεί από τη συλλογική Δύση, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία».

Ωστόσο, μαχητές που φορούν διακριτικά του Wagner Group έχουν φωτογραφηθεί στην ανατολική Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής και υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές ότι οι μισθοφόροι κατευθύνουν στρατιωτικούς αξιωματούχους και στρατιώτες του Μάλι στις βιαιότητές τους εναντίον του άμαχου πληθυσμού.