Η Ρωσία έχει αναπτύξει έως και 20.000 μισθοφόρους της ιδιωτικής εταιρείας Wagner και μαχητές από τη Συρία, τη Λιβύη και άλλες περιοχές στη νέα της επίθεση στο Ντονμπάς, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για την εμπλοκή των μισθοφόρων στην ανατολική Ουκρανία κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000.

«Αυτό ου μπορώ να σας πως είναι ότι είδαμε κάποια μεταφορά σε αυτές τις περιοχές, Συρία και Λιβύη, στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και αυτοί οι τύποι χρησιμοποιούνται κυρίως ενάντια στην ουκρανική αντίσταση. Δεν έχουν βαρύ οπλισμό ή οχήματα», τόνισε, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Σε πρώην στρατιώτες από τη Συρία έχουν προσφερθεί μηνιαίοι μισθοί 600 έως 3.000 δολαρίων ανάλογα με τον βαθμό και την εμπειρία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σημειώνει το δημοσίευμα. Η Wagner φέρεται να έχει μεταφέρει τους περισσότερους στρατιώτες της που πολεμούσαν στη Λιβύη στην Ουκρανία και τον περασμένο μήνα οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία είχε κάνει συμφωνία με τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα πολέμαρχο από τη Λιβύη, Khalifa Haftar, να στείλει μαχητές από τη χώρα του.

Οι μισθοφόροι χρησιμοποιούνται στη ρωσική προσπάθεια να καταλάβουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που οι δυτικοί αξιωματούχοι στον τομέα της άμυνας περιέγραψαν ως βιασύνη για κάποιου είδους νίκη που μπορεί να ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο πιστεύεται ότι έχει τέσσερις στόχους σε αυτή τη δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος: κατάληψη του Ντονμπάς, εξασφάλιση χερσαίας γέφυρας προς την Κριμαία στην οποία η πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης είναι ζωτικής σημασίας, κατάληψη της περιφέρειας Χερσώνας για την εξασφάλιση του εφοδιασμού γλυκού νερού στην Κριμαία και την κατάληψη πρόσθετου εδάφους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποθεματικό ή διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις.