Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα εικασίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία (σ.σ. η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία) και εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχολιάζοντας φήμες ότι στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Είναι ανοησίες».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το εμπάργκο στο πετρέλαιό της που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε σήμερα ένα σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, την επιβολή κυρώσεων στην κορυφαία τράπεζά της και την απαγόρευση των εκπομπών ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στις ευρωπαϊκές συχνότητες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη σήμερα πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον πάπα Φραγκίσκο για να μιλήσουν σχετικά με την Ουκρανία.

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη, ότι ζήτησε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως δεν έχει λάβει απάντηση.