Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αύξηση της οικονομικής υποστήριξης που χορηγεί στις ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη δράση τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της, με δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αντιπροσωπεύει τους ηγέτες των 27.

Η επιπλέον βοήθεια 45 εκατομμυρίων ευρώ αυξάνει την υποστήριξη που έχει αποφασιστεί να χορηγηθεί, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη», στα 89 εκατομμύρια ευρώ από τον Νοέμβριο του 2021, διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου.

Προορίζεται για τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού –ατομικού και σε επίπεδο μονάδων– των ένδεκα λόχων του μοζαμβικανού στρατού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Αποστολής της ΕΕ (EUTM) στη Μοζαμβίκη, που έλαβε πράσινο φως το 2021.

Όταν ξεκίναγε η αποστολή αυτή, η ΕΕ είχε διευκρινίσει πως μετρά «περίπου 140 στρατιωτικούς, κατανεμημένους σε δύο κέντρα εκπαίδευσης, το ένα για καταδρομείς και το άλλο για τους τυφεκιοφόρους του ναυτικού».

Η βόρεια Μοζαμβίκη μαστίζεται από τη βία τζιχαντιστικών οργανώσεων από τα τέλη του 2017.

Υποστηρίζοντας τις μοζαμβικανές ένοπλες δυνάμεις, η Ρουάντα και άλλες χώρες της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ) ανέπτυξαν από τον Ιούλιο του 2021 πάνω από 3.000 στρατιωτικούς στην πάμφτωχη περιοχή, η οποία κατοικείται κατά πλειονότητα από μουσουλμάνους και γειτονεύει με την Τανζανία.