Με άκαμπτες θέσεις στο Ουκρανικό αλλά και χωρίς να αποκλείει ενδεχόμενη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εμφανίστηκε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε αποψινή του συνέντευξη.

Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε οποιαδήποτε ρωσική ευθύνη σε ό,τι αφορά τις τραγικές εικόνες από την Μαριούπολη και την Μπούκα και έκανε λόγο για «σκηνοθεσίες» του Κιέβου. Δήλωσε επίσης ότι Ουκρανοί «εθνικιστές» χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως προπέτασμα και ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους.

Ωστόσο δεν έδειξε διάθεση να υποστηρίξει διεθνή έρευνα επί των παραπάνω, όπως σχολιάζει το ΑΠΕ ΜΠΕ σε τηλεγράφημά του, και αμφισβήτησε, παράλληλα, την αξιοπιστία των εικόνων από δορυφόρους όπως και τη δυνατότητα εξεύρεσης αντικειμενικών παρατηρητών.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία εισέβαλε διότι θεωρούσε απειλή την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ, κάτι που είχε ήδη μεταφερθεί στους Δυτικούς από τη Μόσχα. Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες στη Γαλλία και τη Γερμανία για μη σεβασμό των όσων είχαν κατά το παρελθόν συμφωνηθεί για την Ουκρανία και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου διεθνούς συστήματος.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε λόγο για στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας, ενώ, κληθείς να σχολιάσει πως θα αντιδράσει η Μόσχα αν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Πολωνίας να υποδεχτεί πυρηνικά όπλα στο έδαφος της, άφησε να εννοηθεί ότι στην περίπτωση αυτή και η Ρωσία θα εγκαταστήσει πυρηνικά στα δυτικά σύνορά της.

Από την άλλη, ο Πεσκόφ θέλησε να εμφανιστεί σχετικά εποικοδομητικός, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να διαβουλεύεται τακτικά με τον Ρώσο πρόεδρο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης στο εγγύς μέλλον του Πούτιν με τον Ζελένσκι.

«Ανέφικτη η παραπομπή Πούτιν σε διεθνές δικαστήριο»

Ερωτηθείς από τον Γάλλο δημοσιογράφο αν η Μόσχα επιθυμεί να «πέσει» η ακόμα και να σκοτωθεί ο Ζελένσκι, ο Πεσκόφ απάντησε αρνητικά, σύμφωνα με, πάντα, με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ερωτηθείς για τους χαρακτηρισμούς Πούτιν περί «ναρκομανών» στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, ο Πεσκόφ δήλωσε πως… δεν ξέρει τι πίνει και τι καπνίζει ο Ζελένσκι. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ως προς το τι θα πράξει η Ρωσία αν η Ευρώπη επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό αέριο απάντησε ότι θα αναζητήσει άλλες χώρες – αγοραστές, χωρίς να πει ποιες.

Τέλος, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο για την περίπτωση ο Πούτιν να έχει την τύχη του Τσαουσέσκου ή του Καντάφι, ο εκπρόσωπός του Ρώσου προέδρου ανέφερε ότι ο Πούτιν δεν είναι δικτάτορας και ότι έχει τη μεγάλη υποστήριξη του ρωσικού λαού. Πρόσθεσε πως η CIA δεν έχει καλές πληροφορίες για το τι γίνεται στη Ρωσία και ότι το να οδηγηθεί ο Πούτιν σε διεθνές δικαστήριο δεν είναι εφικτό.