Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για το θρίλερ με τη φημολογούμενη δηλητηρίαση του Ρώσου ολιγάρχη, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, στις αρχές Μαρτίου μετά από συνάντηση στο Κίεβο. Τα συμπτώματα που παρουσίασε ο Ρώσος μεγιστάνας ήταν τόσο έντονα, σύμφωνα με τη New York Times που ρώτησε αυτόν που τον εξέταζε «Πεθαίνουμε;» σύμφωνα με μαρτυρία ατόμου που βρισκόταν μαζί του.

Τα περίεργα συμπτώματα είχε αποκαλύψει με δημοσίευμα της Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος ολιγάρχης είχε κόκκινα μάτια, δάκρυα και ξεφλούδισμα του δέρματος σε πρόσωπο και χέρια.

Οι αναφορές για τα συμπτώματα δηλητηρίασης δημοσιεύθηκαν την παραμονή των συζητήσεων Ουκρανίας-Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Αμπράμοβιτς έδωσε το «παρών».

Όπως ανέφεραν τόσο στη Wall Street Journal όσο και στο Bellingcat, μια ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα, εκτός από τον Αμπράμοβιτς, ο κ. Ουμέροφ και ένας άλλος Ρώσος επιχειρηματίας είχαν υποστεί συμπτώματα που σχετίζονται με δηλητηρίαση μεταξύ της νύχτας του 3 Μαρτίου και το πρωί της 4ης Μαρτίου μετά από γύρο διαβουλεύσεων.

Αμπράμοβιτς

Σύμφωνα με την Bellingcat, όλοι οι συμμετέχοντες έπιναν μόνο νερό και έφαγαν σοκολάτα. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν μέχρι τις 10 μ.μ. εκείνο το βράδυ στο Κίεβο και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι άνδρες άρχισαν να βιώνουν τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της εξασθενημένης όρασης και του ξεφλουδίσματος του δέρματος.

Καθώς οδηγούσαν από το Κίεβο στην πόλη Λβιβ, μέσω Πολωνίας, για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, η ομάδα ζήτησε τη βοήθεια του εκτελεστικού διευθυντή της Bellingcat, Christo Grozev, ο οποίος είχε ερευνήσει εκτενώς τη δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Τα συμπτώματα ήταν αρκετά έντονα που ο κύριος Αμπράμοβιτς ρώτησε τον ερευνητή που τον εξέταζε: «Πεθαίνουμε;» είπε μια πηγή στους New York Times.

Ποιες ουσίες είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν

Ο ερευνητής Christo Grozev, είπε, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι μια ομάδα ειδικών συμφώνησε ότι η χημική ουσία που πιθανόν χρησιμοποιήθηκε ήταν η χλωροπικρίνη, ένας παράγοντας χημικού πολέμου που χρησιμοποιήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το πρόβλημα είναι ότι η χλωροπικρίνη συνήθως εκπέμπει μια αρκετά έντονη μυρωδιά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να τη χορηγήσει κάποιος χωρίς να γίνει αντιληπτή. Ωστόσο ένας από τους ειδικούς υποστηρίζει ότι η ουσία έχει εξελιχθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον και χωρίς μυρωδιά.

Σύμφωνα με άλλο σενάριο είναι πιθανό να δόθηκε μια χαμηλή δόση Novichok, η οποία θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε αυτά τα συμπτώματα σύμφωνα με έναν έμπειρο ειδικό.

Το Novichok χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα της GRU Σεργκέι Σκριπάλ στο σπίτι του στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, όπου νοσηλεύτηκε και η κόρη του Γιούλια.

Η επίθεση θεωρήθηκε ότι έγινε από τη Ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Το Novichok χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι στη Σιβηρία.

«Σκοπός ήταν να τους τρομάξουν»

Οι ειδικοί που εξέτασαν τους άνδρες είπαν ότι «η δόση και ο τύπος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε ήταν πιθανότατα ανεπαρκής για να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή βλάβη και πιθανότατα είχε σκοπό να τρομάξει τα θύματα σε αντίθεση με την πρόκληση μόνιμης βλάβης», σύμφωνα με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter από το Bellingcat. «Τα θύματα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να είχε συμφέρον σε μια επίθεση», είπαν.

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να περιορίσουν τις ανησυχίες για πιθανή δηλητηρίαση, λέγοντας ότι ευθύνονται «περιβαλλοντικοί παράγοντες».

Ο κ. Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε την Τρίτη ότι οι αναφορές για δηλητηρίαση αποτελούν κομμάτι ενός «πολέμου πληροφορίας».