Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, ο Σάιμον Κόβενι, επισκέπτεται σήμερα (18/3) την Πολωνία, χώρα που υποδέχθηκε το μεγαλύτερο μέρος των περίπου τριών εκατομμυρίων Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να σωθούν από τον πόλεμο.

Στη Βαρσοβία, ο κ. Κόβενι θα έχει συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου και θα συναντηθεί επίσης με μέλη της ιρλανδικής κοινότητας στην Πολωνία, που παρέχουν υποστήριξη στους ξεριζωμένους Ουκρανούς, καθώς και με αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σχεδόν 2 εκατ. άνθρωποι πέρασαν στην πολωνική επικράτεια αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Η επίσκεψη του Ιρλανδού ΥΠΕΞ στην Πολωνία καταγράφεται μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος – με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Πατρικίου – εξήρε τις προσπάθειες του Δουβλίνου ειδικά ως προς την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων.

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει υποδεχθεί ως τώρα πάνω από 7.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να εργάζονται και πρόσβαση στα συστήματα υγείας, πρόνοιας και παιδείας.

Περίπου 8.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στην Ελβετία

Οι ελβετικές ομοσπονδιακές αρχές έχουν καταγράψει περίπου 8.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και οι αρχές εργάζονται σκληρά για να αυξήσουν τις ικανότητες φιλοξενίας τους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Περισσότερα από 1.000 άτομα μπορούν να εγγράφονται κάθε μέρα σε ομοσπονδιακά κέντρα ασύλου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κρατική Γραμματεία Μετανάστευσης (SEM). Μέχρι τις 16 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 7.903 άτομα από την Ουκρανία.

Έως και 60.000 άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελβετία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής του Ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, Κάριν Κέλερ-Σάτερ. Μια εκτίμηση που μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τη συνέχιση των μαχών.

Η SEM διαθέτει επί του παρόντος περίπου 9.000 χώρους διαμονής σε ομοσπονδιακά κέντρα υποδοχής, αλλά μπορεί να βασιστεί στα καντόνια που έχουν διαθέσει πολλούς χιλιάδες επιπλέον χώρους διαμονής για ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Το Ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας παρέχει επίσης στην SEM 1.800 προσωρινές θέσεις σε στρατώνες στα καντόνια της Ζυρίχης και της Γιούρα.

Αντιμέτωπο με την εισροή προσφύγων, το SEM δηλώνει ότι αναζητά ενεργά άλλους χώρους διαμονής.

Οι άνθρωποι που τράπηκαν σε φυγή από την Ουκρανία λόγω του πολέμου λαμβάνουν ειδικό καθεστώς προστασίας στην Ελβετία – γνωστό ως S – το οποίο τους επιτρέπει να λάβουν γρήγορα δικαίωμα διαμονής χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από μια συνηθισμένη διαδικασία ασύλου.

Αυτό το καθεστώς καθιστά δυνατή τη χορήγηση συλλογικής προστασίας σε μια συγκεκριμένη ομάδα κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής απειλής, ιδίως σε περίπτωση πολέμου. Το καθεστώς S επιτρέπει την επανένωση οικογενειών και αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στη λύση που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τις ελβετικές ομοσπονδιακές αρχές.

Η καταγραφή των προσφύγων έχει οδηγήσει σε μεγάλες ουρές, ειδικά στο ομοσπονδιακό κέντρο για τους αιτούντες άσυλο στη Ζυρίχη, το οποίο είναι το καντόνι που δέχεται τις περισσότερες αφίξεις αυτή τη στιγμή.

Εν αναμονή μιας πιθανής προσωρινής έλλειψης καταλυμάτων, ο δήμος της Ζυρίχης αποφάσισε να παράσχει μια μεγάλη αθλητική αίθουσα στα νοτιοδυτικά της πόλης, μετέδωσε το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.