Μια δημοτική σύμβουλος στη Ρωσία προκάλεσε την οργή των συναδέλφων της αφού φέρεται να εμφανίστηκε σε συνεδρίαση φορώντας στο κεφάλι της ένα στεφάνι με το εθνικό λουλούδι της Ουκρανίας. Η Πιρόγκοβα Χέλγκα, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Νοβοσιμπίρσκ, στη Σιβηρία, δημοσίευσε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία της φορώντας μπλε μπλούζα και στεφάνι από κίτρινα ηλιοτρόπια – τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Η κ. Χέλγκα ισχυρίστηκε ότι οι συνάδελφοί της της φώναζαν για το ντύσιμό της και απαίτησαν να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση. Η προκλητική δήλωση μέσω των στιλιστικών επιλογών της δημοτικής συμβούλου έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Φοβούνται ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες έχουν προκαλέσει τη φυγή περισσότερων από τρία εκατομμύρια Ουκρανών.

Αυξάνονται οι φωνές δυσαρέσκειας εντός των ρωσικών συνόρων

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, αντιπολεμικοί διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Ρωσίας για να διαδηλώσουν κατά του πολέμου. Την Τρίτη 15/3, ένας απολογισμός που κρατήθηκε από την OVD-Info, μια ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων, υπολόγισε ότι σχεδόν 15.000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής.

Ρωσίδα διαδηλώτρια κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Για να αποτρέψει το αντιπολεμικό κίνημα, το Κρεμλίνο εισήγαγε νωρίτερα αυτό το μήνα νόμο που ποινικοποιεί όποιον διαδίδει αυτό που θεωρεί «ψευδείς ειδήσεις» σχετικά με την εισβολή. Η νομοθεσία προβλέπει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Παρά την απειλή αυτή, ορισμένοι Ρώσοι συνεχίζουν να αψηφούν τις αρχές. Μεταξύ αυτών και μία δημοσιογράφος που διέκοψε μια ζωντανή ειδησεογραφική εκπομπή το βράδυ της Δευτέρας με ένα μήνυμα για τους Ρώσους τηλεθεατές.

αντιπολεμικό πλακάτ για την Ουκρανία

Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα, συντάκτρια στην κρατική τηλεόραση Channel One, φώναξε «Σταματήστε τον πόλεμο» και κράτησε μια πινακίδα που έγραφε «Σας λένε ψέματα εδώ». «Απλά παρακολουθούμε σιωπηλά αυτό το αντι-ανθρώπινο καθεστώς. Και τώρα όλος ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από εμάς και οι επόμενες 10 γενιές δεν θα μπορέσουν να καθαριστούν από τη ντροπή αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου», είπε.

Αργότερα της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρουβλίων αφού κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο της Μόσχας για παραβίαση της νομοθεσίας περί διαμαρτυρίας.

Διαδηλώτρια με την ουκρανική σημαία