Ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι είχαν καλέσει ανώτερους ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, έγραψε η εφημερίδα New York Times. Για τις πληροφορίες αυτές επικαλέστηκε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν ευρωπαίο αξιωματούχο που αναφέρονταν σε μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Η έκθεση δείχνει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο επίπεδο γνώσης σχετικά με τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας προτού ξεκινήσει η εισβολή στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου, πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Μόσχα και το Πεκίνο εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση 5.000 λέξεων εκείνη την ημέρα, δηλώνοντας ότι η συνεργασία τους «δεν είχε όρια», καταγγέλλοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και βεβαιώνοντας ότι θα εγκαθιδρύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με αληθινή «δημοκρατία».

Οι πληροφορίες για την ανταλλαγή μεταξύ Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων ήταν απόρρητες. Συλλέχθηκαν από μια δυτική υπηρεσία πληροφοριών και θεωρήθηκαν αξιόπιστες από τους αξιωματούχους που την εξέτασαν, σημειώνουν οι New York Times.

Fake news, απαντά το Πεκίνο

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σήμερα ότι οι πληροφορίες για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «fake news».

Τέτοιες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι «απαράδεκτες», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.