Από τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/2 υπήρξε μία ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, με τα ρωσικά στρατεύματα να προχωρούν σε ευρείας κλίμακας εισβολή στο ουκρανικό έδαφος και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ντονμπάς, ενώ πλήθος εκρήξεων ακούγονται σε δεκάδες μεγάλες πόλεις κοντά στα σύνορα. Τέλος πληροφορίες κάνουν λόγο και τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την Ουκρανία.

Ας δούμε τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επίθεση:

-Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε μια ευρεία ρωσική στρατιωτική επίθεση με στόχο την Ουκρανία περίπου στις 5 το πρωί τοπική ώρα (3 π.μ. GMT) το πρωί της Πέμπτης 24/2, αφού μετέδωσε μια ομιλία που ανήγγειλε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «από-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας.

-Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το αρχικό κύμα επιδρομών φάνηκε να περιλαμβάνει πυραύλους κρουζ, πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και συνοριακές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών βάσεων. Τρεις περίπου ώρες μετά την επίθεση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυριζόταν ότι «εξουδετέρωσε» τις αεροπορικές βάσεις και τις αεροπορικές άμυνες της Ουκρανίας.

-Αν και οι περισσότερες αεροπορικές επιδρομές επικεντρώθηκαν στα ανατολικά, σημειώθηκαν επίσης χτυπήματα στη δυτική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ.

Ρωσικά στρατεύματα και στη Λευκορωσία

-Ουκρανοί αξιωματούχοι της συνοριακής φρουράς και αλλού ανέφεραν επίσης μια τεθωρακισμένη εισβολή από τη Λευκορωσία μέσω της συνοριακής διέλευσης Σενκίβκα στο βόρειο τμήμα της χώρας με την υποστήριξη των λευκορωσικών στρατευμάτων.

-Υπήρχαν επίσης αναφορές για ρωσικά στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα στα ανατολικά του Χάρκοβο και ρωσικά τεθωρακισμένα που κινούνταν στην Ουκρανία από την Κριμαία, υποδηλώνοντας μια επίθεση με τρεις άξονες από βορρά, νότο και ανατολικά, με το Reuters να μεταφέρει βίντεο με ρωσικά τανκς στη Μαριούπολη.

-Γύρω στις 7 π.μ. τοπική ώρα (5 π.μ. GMT) – δύο ώρες μετά την επίθεση – αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία αναφέρθηκε ότι επιτίθενται σε ουκρανικές θέσεις γύρω από τις αυτοαποκαλούμενες αποσχισμένες δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.

-Εκρήξεις ακούστηκαν σε πόλεις όπως η Οδησσός, η Μαριούπολη, το Χάρκοβο, η Ντνίπρο και η πρωτεύουσα Κίεβο.

-Το πλήρες εύρος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν ήταν αμέσως σαφές, αλλά ο Πούτιν είπε: «Τα σχέδιά μας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών. Δεν πρόκειται να επιβάλουμε τίποτα με τη βία». Ωστόσο, ο Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης αρνηθεί επανειλημμένα ότι σχεδίαζαν στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

-Καθώς ακούστηκαν εκρήξεις γύρω από το Κίεβο, ο δήμαρχος της πόλης διέταξε τους κατοίκους να καταφύγουν και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς ηχούσαν οι σειρήνες.

-Αμέσως μετά το πρώτο κύμα βομβαρδισμών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι είχε κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος σε ολόκληρη τη χώρα.

-Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ακολούθησε την κήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για πολιτικά αεροσκάφη στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας μέσω της λεγόμενης Notam –ειδοποίησης προς τους αεροπόρους– τα ξημερώματα της Πέμπτης.

-Λίγες ώρες αργότερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την αναστολή της εσωτερικής πολιτικής εναέριας κυκλοφορίας καθώς φαινόταν ότι ορισμένα ρωσικά πλήγματα βρίσκονταν κοντά στο κύριο πολιτικό αεροδρόμιο του Κιέβου. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός είπε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ουκρανικές αεροπορικές βάσεις και άλλα στρατιωτικά μέσα και δεν είχε στοχεύσει κατοικημένες περιοχές.