Δημοσιογράφοι και ανταποκριτές από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην Ουκρανία για να καλύψουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και μία ενδεχόμενη ρωσική εισβολή. Το ενδεχόμενο έγινε βεβαιότητα τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/2 με τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλλουν σε περιοχές του Ντονμπάς και εκρήξεις από βομβαρδισμούς και πυραύλους να ακούγονται σε πολλές πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Εκρήξεις ωστόσο ακούστηκαν και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Μάλιστα ένας ανταποκριτής του CNN των ώρα του ρεπορτάζ άκουσε εκρήξεις από πυραύλους και προσπάθησε να καλυφθεί φορώντας τα προστατευτικά και τα διακριτικά των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες.

Ο Μάθιου Τσανς ανέφερε ότι οι εκρήξεις που άκουσε ήταν ακόμα σε κάποια απόσταση από το κέντρο.

«Ήταν τόσο ήσυχα στην Ουκρανία απόψε μέχρι εκείνες τις εκρήξεις», εξήγησε ο Chance. «Αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν αδιανόητο μέχρι πριν από λίγες ώρες, είναι τώρα σε εξέλιξη».

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από τον Πούτιν που είπε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Τσανς του CNN είπε αρχικά ότι δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο στόχος, ωστόσο αργότερα υπέδειξε ότι η Ρωσία προσπαθούσε να απενεργοποιήσει τα αεροδρόμια της Ουκρανίας και να καταστρέψει αεροδιαδρόμους, αν και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πώς κάλυψαν τα ξένα δίκτυα τις πρώτες ώρες της εισβολής

Ανταποκριτές από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας για να καλύψουν λεπτό προς λεπτό τα όσα δραματικά συμβαίνουν. Τα κύρια τηλεοπτικά κανάλια στις ΗΠΑ μετέδιδαν έκτακτες ειδήσεις.

Στο ABC παρακολουθούσαν την κωμική σειρά The Connors, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε εκτακτα ο Ντέιβιντ Μιούρ του World News για να μεταδώσει μια ειδική αναφορά του ABC News.

«Αυτή είναι μια ειδική εκπομπή του CBS News. Βγαίνουμε στον αέρα γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει λίγα λεπτά αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία, και εκεί βρίσκεται ο ρεπόρτερ μας Τσάρλι Ντάγκατα», ανέφερε η παρουσιάστρια.

Ο Ντάγκατα είπε πώς ακούστηκαν αρκετοί δυνατοί θόρυβοι τα τελευταία λεπτά και φάνηκε να ταρακουνήθηκε αρχικά. «Ακούσαμε πολλές δυνατές εκρήξεις… τρεις από την αρχή ακολουθούμενες από άλλες δύο», είπε.

Ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε ξαφνικά πάνω από το κεφάλι του, κάτι που έκανε τον δημοσιογράφο να ακινητοποιηθεί καθώς κοίταζε τριγύρω για να δει αν υπήρχε κάτι που έπρεπε να γνωρίζει.

Στο κανάλι Fox News, ο ανταποκριτής Τρέι Γινγκστ, ήταν στο παράθυρο της ζωντανής μετάδοσης φορώντας ένα προστατευτικό κράνος.

«Υπήρχε μια τέτοια αναταραχή διπλωματικής δραστηριότητας. Είχαμε τον Μπλίνκεν, τον Τζο Μπάιντεν, την Καμάλα Χάρις, όλοι προσπαθούσαν να μιλήσουν λίγο στον Πούτιν. Όλα αυτά αγνοήθηκαν συνοπτικά», έλεγε η παρουσιάστρια από το στούντιο πριν τη διακόψει ο Γινγκστ.

«Άκουσες αυτές τις εκρήξεις πίσω μου; Άκουσες αυτές τις εκρήξεις πίσω μου; Το Κίεβο δέχεται ρωσικά πυρά αυτή τη στιγμή!», ανέφερε ο ανταποκριτής.