Την ώρα που η απειλή του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αιωρείται προκαλώντας νευρικότητα παγκοσμίως, δημοσίευμα της Sun, επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τι σημαίνει το γράμμα «Ζ» που είναι ζωγραφισμένο μέσα σε ένα λευκό τετράγωνο πάνω στα ρωσικά άρματα μάχης, φορτηγά καυσίμων και οχήματα ανεφοδιασμού, που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα.

Το «Ζ» βοηθά να μην δέχονται φιλικά πυρά τα άρματα και αντικατοπτρίζει τις τακτικές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εισβολής που στάλθηκαν για να απελευθερώσουν το Κουβέιτ μάρκαραν τα οχήματα με ένα χαρακτηριστικό αναποδογυρισμένο σιρίτι.

Στρατιωτική πηγή στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο δήλωσε στη Sun ότι αυτό σημαίνει ότι «οι τελικές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί».

«Είναι ζωτικής σημασίας να μπορεί να διακριθεί οποιαδήποτε επιτιθέμενη δύναμη, ιδιαίτερα από τον αέρα όπου οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Οι Ουκρανοί έχουν παρόμοια άρματα μάχης και οχήματα για μειώσουν τον κίνδυνο φίλιων πυρών» σημείωσε η ίδια πηγή. 

Πρόσθεσε δε ότι πλέον είναι «ευρέως κατανοητό» ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ήδη αποφασίσει να εξαπολύσει μια αιματηρή και καταστροφική εισβολή.

H Sun υπογραμμίζει ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός με την ένδειξη «Ζ» βρίσκεται μεταξύ 6 και 25 μιλίων από τα σύνορα, καθώς μια μαχητική δύναμη περισσότερων από 200.000 στρατιωτών περικύκλωσε την Ουκρανία στα βόρεια νότια και ανατολικά.