Για «πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες» στην Ευρώπη που όπως τόνισε «για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται με πόλεμο στα ανατολικά», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τις ανατολικές αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Είναι χρέος μας να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή και απευθύνω εκ νέου έκκληση στη Ρωσία να βοηθήσει σε αυτό» υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν.

Προηγουμένως, ο γερμανός καγκελάριος είχε ανακοινώσει την «μέχρι νεωτέρας» αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, εξηγώντας ότι ζήτησε από το υπουργείο Οικονομίας να λάβει όλα τα διοικητικά νομικά μέτρα προκειμένου ο αγωγός να μη λάβει πιστοποίηση και διευκρινίζοντας ότι «μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως τεχνικό, αλλά χωρίς την πιστοποίηση ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία». Είναι προφανές, τόνισε, ότι η κατάσταση πρέπει τώρα να επανεκτιμηθεί και να ληφθούν υπόψη «όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν».

O Όλαφ Σολτς, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επαίνεσε ακόμη την ουκρανική κυβέρνηση διότι «μέχρι τώρα δεν επέτρεψε στον εαυτό της να προκληθεί» από τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «ξεκαθαρίσαμε ότι η Ρωσία δεν έχει απολύτως καμία στήριξη για τις ενέργειές της». Ο ρώσος πρόεδρος, συνέχισε ο κ. Σολτς, περιμένει τώρα μία πρόκληση «προκειμένου να έχει μια δικαιολογία για να καταλάβει ενδεχομένως όλη την Ουκρανία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία, ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει από κοινού δράση της ΕΕ και των ΗΠΑ, με πολύ «επικεντρωμένο, ισχυρό» πακέτο μέτρων ειδικά για αυτό που συμβαίνει τώρα. Το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων, διευκρίνισε, το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί, αφορά αυτό που θέλουμε όλοι να αποτρέψουμε.

Όλαφ Σολτς

«Η Γερμανία θα παραμείνει εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας»

Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε πάντως εκ νέου ότι η Γερμανία θα παραμείνει εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας: «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, ως ο κύριος χρηματοοικονομικός σταθεροποιητής της», είπε χαρακτηριστικά, επανέλαβε ωστόσο την άρνηση του Βερολίνου να εγκρίνει παράδοση όπλων στο Κίεβο.

«Η ανακοίνωση Πούτιν υπερέβη το όριο. Αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, αλλά και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους της, η Ιρλανδία στέκει αλληλέγγυα προς την Ουκρανία και καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα», δήλωσε από την πλευρά του ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η δράση να αναληφθεί από κοινου με τους εταίρους.