Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό σήμερα 21 Φεβρουαρίου, μετέδωσε απόψε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση για την αναγνώριση – ή μη – των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών στην Ανατολική Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό.

Νωρίτερα σήμερα οι ηγέτες των δύο περιοχών αυτών, που έχουν αυτοανακηρυχθεί «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ», απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της Ρωσίας ζητώντας του να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

Δυτικές πηγές επιμένουν πως ο κίνδυνος παραμένει υψηλός

Σε περίπτωση που ο Πούτιν πει το «ναι» και η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, σύμφωνα με αναλυτές διεθνών ΜΜΕ. Η Μόσχα σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος, για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Reuters έκανε λόγο, προ ολίγου, για επίταση της απειλής μίας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επικαλούμενο αξιωματούχους της Δύσης. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κινητοποίηση των στρατευμάτων στα σύνορα καταδεικνύει πως σχετικές προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.