Η Ουάσινγκτον υπέγραψε μια συμφωνία με την Αγία Έδρα του Βατικανού για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσημη διακυβερνητική τους συμφωνία.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα το Βατικανό να επικρίνει εντονότερα την ανάμιξη της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, μερικές ώρες πριν ο πάπας Φραγκίσκος συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Φαίνεται πως η Ρωσία υποστηρίζει τους εξεγερμένους και φαίνεται πως υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα μέσα στην Ουκρανία. Ίσως είναι μια ευκαιρία για να εκθέσει ιδιωτικά τις ανησυχίες του ο Άγιος Πατέρας», δήλωσε ο Κεν Χάκετ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βατικανό.

Ο αμερικανός πρεσβευτής υπέγραψε με το Βατικανό συμφωνία που ρυθμίζει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και προβλέπει ότι οι Αμερικανοί που έχουν χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες στο Βατικανό οφείλουν να πληρώνουν τους φόρους τους στις ΗΠΑ.

«Όπως συχνά υπενθυμίζει ο πάπας Φραγκίσκος, με τη φοροδιαφυγή κλέβει κανείς ταυτόχρονα το κράτος και τους φτωχούς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία ταυτόχρονα με τον αμερικανό πρεσβευτή.

«Για πρώτη φορά η Αγία Έδρα και οι ΗΠΑ συνάπτουν μια επίσημη διακυβερνητική συμφωνία, αναβαθμίζοντας τη συνεργασία και τη φιλία που υφίστανται ήδη», επισήμανε ο βρετανός ιερωμένος, ο οποίος τέθηκε πρόσφατα επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού αντικαθιστώντας τον Φρανσουά Ντομινίκ Μπαμπερτί.