Ο Λικ Μοντανιέ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 ετών και πρόκειται για τον ιολόγο που ανακάλυψε τον HIV, κέρδισε το Νόμπελ για αυτό τον λόγο, αλλά τελικά βρέθηκε στο περιθώριο, επικαλούμενος θεωρίες συνωμοσίας. Ο άνθρωπος που πήγε τον τομέα της υγείας ένα βήμα παραπέρα, κατάφερε προς το τέλος της ζωής του, να διχάσει τον κόσμο και να γίνει σύμβολο των αντιεμβολιαστών, ειδικά των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους nytimes.com, στις 3 Ιανουαρίου του 1983 ανακοίνωσε πως εντόπισε τον HIV σε έρευνες που διεξάγονταν σε εργαστήριο στο Παρίσι. Το 1984 όμως, επικεφαλής ορίστηκε ο Αμερικανός ερευνητής Dr. Robert Gallo, που μέσω δημοσιευμάτων, σημείωσε ότι έκανε παρόμοια ανακάλυψη.

Αμέσως, ξέσπασε ένας άτυπος πόλεμος στους δύο άνδρες και άρχισε να γιγαντώνεται από τον Τύπο της εποχής, όπως συνέχισαν να συνεργάζονται, έστω και με δυσκολίες.

Το 1986 τιμήθηκαν με αρκετά βραβεία, ενώ το επόμενο έτος ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζακ Σιράκ υπέγραψαν συνεργασία στην ανάπτυξη θεραπείας του AIDS, «δεσμεύοντας» για τις επόμενες δεκαετίες τους δύο επιστήμονες.

Η αντιεμβολιαστική ρητορική και ο κορονοϊός

Από τον περασμένο Μάιο έγινε σύμβολο των αντιεμβολιαστών και ειδικότερα των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τους New York Times, υποστήριξε πως είναι «απαράδεκτο λάθος» ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, γιατί τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν παραλλαγές του ιού.

Επίσης, τον Ιανουάριο του ίδιου έτους σε ένα άρθρο γνώμης στη Wall Street Journal που γράφτηκε με τον καθηγητή νομικής του Γέιλ, Τζεντ Ρούμπενφελντ, επέκρινε τα εμβόλια και την στάση του Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος σημείωσε πως είναι «παράλογο, νομικά ανυπεράσπιστο και αντίθετο προς το δημόσιο συμφέρον να επιβάλλει η κυβέρνηση τα εμβόλια χωρίς καμία απόδειξη ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην αναχαίτιση του κορονοϊού».

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του 2020 στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων CNews, ισχυρίστηκε ότι ο κορoνοϊός δεν προήλθε από τη φύση, αλλά από εργαστήριο. Οι ειδικοί που εξέτασαν την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού είπαν ότι η δήλωση του Montagnier ήταν εσφαλμένη.