Τα «κονβόι της ελευθερίας», που έχουν πάρει την έμπνευσή τους από τις κινητοποιήσεις στον Καναδά κατά των περιοριστικών μέτρων που έχουν υιοθετηθεί για την covid-19 και τα οποία σκόπευαν «να αποκλείσουν την πρωτεύουσα» της Γαλλίας από αύριο, θα απαγορευθούν στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Θα αναπτυχθούν συγκεκριμένες δυνάμεις (…) για να εμποδίσουν τον αποκλεισμό των οδικών αξόνων, να προειδοποιούν και να συλλαμβάνουν όσους παραβιάζουν αυτή την απαγόρευση», επεσήμανε η αστυνομία του Παρισιού σε ανακοίνωσή της.

Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες, Τετάρτη, σε έναν χώρο στάθμευσης στη Νίκαια, στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν καναδικές σημαίες, σε μια αναφορά στους οδηγούς φορτηγών στον Καναδά που διαμαρτύρονται κατά των περιορισμών για την αντιμετώπιση της covid-19, τους οποίους έχει επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας.

https://www.youtube.com/watch?v=opSTBX7LfJs

Χιλιάδες πολέμιοι του εμβολιαστικού πάσου ανακοίνωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θέλουν να «ταξιδέψουν στο Παρίσι» το Σάββατο στο πλαίσιο των «κονβόι της ελευθερίας» που έχουν ως πρότυπο τους Καναδούς οδηγούς φορτηγών που έχουν αποκλείσει εδώ και ημέρες το κέντρο της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Οτάβα.

Σε κάθε μία από τις ομάδες στο Facebook και το Telegram, με την ονομασία «Convoy France officiel», είχαν δηλώσει ήδη το παρών περίπου 23.000 μέλη τη Δευτέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, με τους υπεύθυνους να δηλώνουν ότι θέλουν να οργανώσουν μια εθνική δράση για τον «σεβασμό των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Πολλά κονβόι αναχώρησαν ήδη από χθες, Τετάρτη, από τη Νίκαια, την Μπαγιόν και το Περπινιάν, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να συγκεντρωθούν στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να έχουν προσδιορίσει ένα συγκεκριμένο σημείο συνάντησης. Στη συνέχεια σχεδιάζουν να μεταβούν στις Βρυξέλλες για μια «ευρωπαϊκή συγκέντρωση» τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.

Η αστυνομία του Παρισιού υπενθύμισε ότι η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας τιμωρείται με ποινή έως και δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 4.500 ευρώ.

«Ο διοργανωτής μιας διαδήλωσης που έχει απαγορευθεί μπορεί να τιμωρηθεί με έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 7.500 ευρώ, ενώ στους συμμετέχοντες επιβάλλεται πρόστιμο» ύψους 135 ευρώ, πρόσθεσε η αστυνομία.