Ακόμη μία σημαντική επιτυχία σημειώθηκε στο τομέα της ιατρικής, καθώς ένας άνδρας που έμεινε παράλυτος για 4 χρόνια, κατάφερε να περπατήσει ξανά, χάρη στη τεχνητή νοημοσύνη και σε ειδικά εμφυτεύματα.

Όπως αναφέρει το Mega, πρόκειται για τον Μικέλ Ροκάτι, ο οποίος έμεινε παράλυτος μετά από ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα του πριν από 4 χρόνια. Παρόλα αυτά, χάρη σε εμφυτεύματα που δημιούργησαν Ελβετοί επιστήμονες, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα νεύρα του ασθενούς και τον βοήθησαν να αναπτύξει ανεξάρτητη κίνηση.

«Μέχρι στιγμής μοντελοποιούμε την σπονδυλική στήλη και προσπαθούμε να καταλάβουμε την ανατομία των διαφορετικών σημείων. Μετά προγραμματίζουμε την διέγερση ακολουθώντας τα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου», δήλωσε η Νευρολόγος Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λωζάνης, Τζόσελιν Μπλοχ.

Πώς λειτουργεί το εμφύτευμα

Το ρεπορτάζ για το δελτίο ειδήσεων του Mega, αναφέρει πως το εμφύτευμα που χρησιμοποιήθηκε στον Μικέλ Ροκάτι, συνδυάζει την τεχνολογία με μια εξατομικευμένη υπολογιστική μέθοδο.

Ειδικότερα, χάρη σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης ενεργοποιεί όλα τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη δίνοντας ελπίδες σε παράλυτους ανθρώπους μετά από τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.

Μέχρι στιγμής, η μέθοδος εφαρμόστηκε με επιτυχία σε τρεις πλήρως παράλυτους άνδρες 29, 32 και 41 ετών οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να ανακτήσουν σε σημαντικό βαθμό την κινητικότητα τους.

«Είναι άμεση, η κίνηση είναι άμεση, αλλά χρειάζεται να καταλάβει κανείς πως πρέπει να την βελτιώσει και σιγά σιγά συνηθίζει το σώμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τζόσελιν Μπλοχ.