Δημιουργήθηκε το 2016 ως ένας ψηφιακός χώρος για σύντομα, χιουμοριστικά κλιπ. Πλέον το TikTok είναι κάτι πολύ παραπάνω. Χτυπά στα ίσια τον κολοσσό των social media Facebook αλλά έγινε και συνώνυμο με κάτι πολύ πιο απαίσιο: Προκλήσεις στο διαδίκτυο που δείχνουν ότι οι χρήστες θα έκαναν τα πάντα για 5 λεπτά δημοσιότητας.

Οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με το TikTok θα έχει δει αρκετούς και αρκετές που είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύουν τη φήμη τους, ακόμη και τα σώματά τους μπροστά στην κάμερα για να αποκτήσουν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τύποι από το Jackass στο Snapchat.

Για παράδειγμα μία χρήστης πρόσφατα χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο καθώς προσπάθησε ν κολλήσει τα μαλλιά στο κεφάλι της με πανίσχυρη κόλλα.

@im_d_ollady

Stiff where????? Ma hair 🤬🤬

♬ original sound – Tessica Brown

Δυστυχώς, ο αλγόριθμος αναζήτησης της εφαρμογής καθιστά εξαιρετικά δύσκολο την εξάλειψη αυτών των συχνά επιβλαβών τάσεων πριν από την ανεξέλεγκτη μετάδοσή τους στο ίντερνετ.

Ας δούμε λοιπόν 8 από τις πιο γελοίες και επικίνδυνες προκλήσεις που έχουν δει το φως του TikTok.

1. Δόντια βρικόλακα

Μιλώντας για τα φιάσκο του Super Glue παραπάνω, αρκετοί χρήστες έγιναν viral στο περασμένο Halloween αφού κόλλησαν στα δόντια τους κυνόδοντες βαμπίρ. Τα αξιοζήλευτα κλιπ – τα οποία, χρησιμοποιώντας το hashtag #VampireFangs, συγκέντρωσαν πάνω από 9 εκατομμύρια προβολές – απεικόνιζαν διάφορους να προσπαθούν να αφαιρέσουν τα ψεύτικα δόντια αφού τα στερέωσαν στους κοπτήρες τους χρησιμοποιώντας Super Glue, κόλλα νυχιών και άλλα συγκολλητικά.

2. Λιμάρισμα δοντιών

Και μιας και πιάσαμε τα δόντια το λιμάρισμα των δοντιών με… λίμες για τα νύχια είναι άλλο ένα challenge που έκανε θραύση στο TikTok.

Για τους μη μυημένους, η πρόκληση περιελάμβανε διάφορους χρήστες που προσπαθούσαν να διορθώσουν τα ανομοιόμορφα χαμόγελά τους χρησιμοποιώντας μια λίμα νυχιών για να τρίψουν τα δόντια τους. Ήταν βασικά το ισοδύναμο μιας διαδικασίας αλλαγής σχήματος που περιλαμβάνει αφαίρεση σμάλτου που θα λάμβανε κάποιος από έναν αισθητικό οδοντίατρο.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το τελευταίο, αυτές οι ανεξάρτητες μεταμορφώσεις γομφίων προκάλεσαν κατακραυγή από την οδοντιατρική κοινότητα.

3. Αποτρίχωση προσώπου με κερί

Η πλήρης αποτρίχωση προσώπου είναι η νέα καυτή μόδα ομορφιάς με τα βίντεο της επίπονης διαδικασίας να συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Η διαδικασία, που επιδεικνύεται εδώ από το κουρείο Kapsalon Freedom στην Ολλανδία, περιλαμβάνει το τύλιγμα του προσώπου ενός ασθενούς – συμπεριλαμβανομένων των ματιών του – με πράσινο κερί αποτρίχωσης σε σημείο που να θυμίζει καλούπι. Όταν τελειώσει, ο απατεώνας αισθητικός ξεκολλάει το μείγμα ομορφιάς από το πρόσωπο του «θύματος» σε ένα κομμάτι σαν μια μάσκα κακού σε slasher ταινία.

Οι ειδικοί στο δέρμα αποκαλούν τη διαδικασία τραυματική «για το δέρμα, ειδικά για ευαίσθητες περιοχές όπως αυτές που βρίσκονται γύρω από τα μάτια».

4. Καλαμπόκι πάνω σε τρυπάνι

@jasonderulo

Don’t try this 😭😭😭

♬ original sound – Jason Derulo

Ως μέρος μιας σειράς επικίνδυνων lifehacks, οι επαγγελματίες TikTokker προσπάθησαν να επιταχύνουν την κατανάλωση καλαμποκιού τους τρώγοντάς πάνω από ένα περιστρεφόμενο τρυπάνι. Αυτό το κατόρθωμα κέρδισε διεθνή προσοχή αφού ο ποπ σταρ Jason Derulo έσπασε 2 δόντια ενώ εκτελούσε το κόλπο.

5. Η πρόκληση των δημητριακών

@joshgancas

@xvibeats #pov you have no bowls at your house so you use your friend as one😱😱😂! That laugh at the end 🥴#tiktok

♬ No Idea – Don Toliver

Το συγκεκριμένο challenge φαίνεται άσχημο από την αρχή, αλλά θα μπορούσε να έχει ένα δυνητικά επικίνδυνο τελικό αποτέλεσμα. Ένα άτομο ρίχνει γάλα και δημητριακά στο ανοιχτό στόμα ενός δεύτερου που είναι ξαπλωμένος και στη συνέχεια τρώει πρωινό από το ανθρώπινο «μπολ».

Το TikTok παρέχει μια εκτενή λίστα με «κατευθυντήριες γραμμές κοινότητας» που δηλώνουν ότι η εταιρεία δεν επιτρέπει «περιεχόμενο που είναι υπερβολικά φρικτό ή σοκαριστικό, ειδικά που προωθεί ή εξυμνεί τη βία ή τον πόνο». Περιγράφει επίσης «επικίνδυνες δραστηριότητες ή άλλη επικίνδυνη συμπεριφορά» που δεν επιτρέπονται, συμπεριλαμβανομένης δραστηριότητας που «ενθαρρύνει, προωθεί ή εξυμνεί μια τέτοια συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων ερασιτεχνικών ακροβατικών ή επικίνδυνων προκλήσεων».

6. «Ουρήστε το παντελόνι σας»

Τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει την κούραση από τον κορονοϊό εκτός όπως ένα viral βίντεο, σωστά; Όχι θα πούμε εμείς αλλά ένας βαριεστημένος livestreamer όταν άκουσε το κάλεσμα της φύσης ούρησε πάνω του μαγνητοσκοπώντας τον εαυτό του, εμπνέοντας πολλούς άλλους μοναχικούς TikTokkers να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Το hashtag #peeyourpantschallenge συγκέντρωσε γρήγορα 3,9 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, καθώς και σωρεία επικρίσεων από τρομοκρατημένους σχολιαστές.

7. Η δοκιμασία του κορονοϊού

Η TikToker Ava Louise, που αναζητά τακτικά την προσοχή στον Δρ. Φιλ, οδήγησε την αναγνωρισιμότητά της στα ύψη τον Μάρτιο, όταν έγινε viral επειδή έγλειψε καθίσματα τουαλέτας σε ένα αεροπλάνο. Κάνοντας viral μία πραγματικά επικίνδυνη πρακτική.

8. Τρώγοντας κατεψυγμένο μέλι

@averycyrus

Brb gotta go get my stomach pumped 🤪

♬ original sound – Avery

Η πιο πρόσφατη πρόκληση γαστρονομικής μόδας του TikTok είναι εξαιρετικά αηδιαστική. Οι χρήστες που συμμετέχουν στο #FrozenHoneyChallenge, το οποίο έχει περίπου 90 εκατομμύρια προβολές, βρήκαν μια όχι και τόσο γλυκιά παρενέργεια: Τη μαζική διάρροια.

Η τάση που έγινε γρήγορα viral, που ξεκίνησε με απλά #FrozenHoney και τώρα έχει 673 εκατομμύρια προβολές, περιλαμβάνει το γέμισμα ενός μπουκαλιού νερού με μέλι και την κατάψυξή του πριν από την κατανάλωσή του.

Ωστόσο, παρά τις εκατομμύρια προβολές για τα διαφορετικά trending hashtags, ορισμένοι χρήστες του TikTok έχουν αντιμετωπίσει αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με το εξαιρετικά γλυκό σνακ. Αρκετοί ισχυρίστηκαν ότι το νερό του μελιού τους έκανε να τρέξουν στο μπάνιο με διάρροια ή δυσφορία.