Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χρήστηκε από την Ιαπωνία «πρέσβης του χαϊκού» και επιφορτίστηκε με την προώθηση του ξακουστού κλασικού γιαπωνέζικου ποιήματος, στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών Ιαπωνίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρομπάι είναι γνωστός για το πάθος του με το χαϊκού, ένα ποίημα που αποτελείται από τρεις στίχους με 17 συλλαβές, πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου έχει δημοσιεύσει πολλές συλλογές με συνθέσεις χαϊκού και του αρέσει να το απαγγέλλει κατά τη διάρκεια διπλωματικών συναντήσεων ή ενώπιον διεθνών μέσων ενημέρωσης.

«Ως δημιουργός χαϊκού και φίλος της Ιαπωνίας ελπίζω ότι θα συνεχίσω να συνεισφέρω στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιαπωνία», σχολίασε ο βαν Ρομπάι, ο οποίος συνάντησε χθες τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, σύμφωνα με επίσημο ιαπωνικό ανακοινωθέν.

Η πόλη Ματσουγιάμα στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, που θεωρείται γενέτειρα του σύγχρονου χαϊκού, έκανε τον βαν Ρομπάι επίτιμο δημότη της το 2013. Η Ιαπωνία απονέμει συχνά επίτιμους τίτλους σε ξένες προσωπικότητες που πρεσβεύουν ένα πάθος για τον ιαπωνικό πολιτισμό.