Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) έχει ήδη παραπέμψει στην υπηρεσία της Εισαγγελίας ειδοποίηση που έχει λάβει για ύποπτες περιπτώσεις χορήγησης βουλγαρικής υπηκοότητας ή άδειας διαμονής με αντάλλαγμα επενδύσεις, δήλωσε την Παρασκευή (4/2) ο αντιπρόεδρος του MRF Χαμίντ Χαμίντ σε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο.

Διευκρίνισε ότι μια ειδοποίηση από πηγή που αρνήθηκε να κατονομάσει, την οποία έλαβε στο γραμματοκιβώτιό του στην Εθνοσυνέλευση, ανέφερε την ύπαρξη ενός «τερατώδους σχεδίου χρυσών διαβατηρίων». Ο Χαμίντ είπε ότι η ειδοποίηση κατονομάζει περισσότερα από 120 πρόσωπα, κυρίως Κινέζους (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εργάζονται για τις κινεζικές ειδικές υπηρεσίες) και Ρώσους, που είχαν λάβει άδεια διαμονής την περίοδο 2015-2021 με ψευδή προσχήματα, χρησιμοποιώντας τους ίδιους μεσάζοντες. Κατέβαλαν το ίδιο χρηματικό ποσό μέσω συγκεκριμένης τράπεζας και τους παραχωρήθηκε κατοικία απλά με την υποβολή φωτοαντιγράφων κατάστασης του λογαριασμού, είπε ο Χαμίντ.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να αποκτήσουν ιδιότητα μόνιμου κατοίκου εάν επενδύσουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο λέβα και μπορεί να τους χορηγηθεί η βουλγαρική υπηκοότητα έναντι μιας επένδυσης τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων λέβα χωρίς να περάσουν από την επίπονη και χρονοβόρα τυπική διαδικασία.

Το Mediapool.bg μεταδίδει ότι έχει πλήρη κατάλογο με τα ονόματα 96 παραληπτών «χρυσών διαβατηρίων» για εκείνη την περίοδο, ανάμεσά τους 39 Ρώσοι (40% του συνόλου), 8 Κινέζοι, 4 Αμερικανοί, 20 από τη Μέση Ανατολή, 7 Καζάκοι, 4 Ουκρανοί, 3 Ινδοί, 2 Πακιστανοί, 1 Βιετναμέζος, ένας Ισραηλινός και ένας Τούρκος.

Ο αντιπρόεδρος του MRF δήλωσε ότι όλα τα πιστοποιητικά είχαν εκδοθεί από «έναν Στάμεν Γιάνεφ, υπάλληλο στον κυβερνητικό οργανισμό προώθησης των επενδύσεων InvestBulgaria Agency (IBA)» και ρώτησε εάν ο Γιάνεφ έχει «επαγγελματική σχέση με τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ».

Ο Γιάνεφ είναι σήμερα εκτελεστικός διευθυντής του ΙΒΑ. Διορίστηκε στον οργανισμό αυτόν τον Μάιο του 2021 από τον Πέτκοφ όταν ήταν υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας.

Ο Χαμίντ δήλωσε ότι το MRF θα μεταφέρει το θέμα στις Βρυξέλλες και θα οργανώσει ενημέρωση για τους δημοσιογράφους εκεί ώστε να δημοσιοποιήσει όλα τα δεδομένα. Όταν ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό ένα σχόλιο ενώ βρισκόταν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, ο Πέτκοφ είπε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην έκδοση «χρυσών διαβατηρίων» και ότι είχε διαβεβαιώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως αυτή η πρακτική θα διακοπεί. Υποθέτει ότι αυτός είναι ακριβώς ένας λόγος για τον οποίο η Βουλγαρία δεν είναι ακόμη μέρος του Χώρου Σένγκεν και γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται να τη συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

«Όποιοι εμπλέκονται σε αυτό το σχέδιο “χρυσών διαβατηρίων” και καταφέρουμε να τους πιάσουμε, θα αντιμετωπίσουν την πλήρη εφαρμογή του νόμου», προειδοποίησε.

Επί σχεδόν τρία χρόνια, η Βουλγαρία αντιστέκεται πεισματικά στην κατάργηση αυτού του σχεδίου παρά το γεγονός ότι πιέζεται να το κάνει από τους ευρωατλαντικούς εταίρους της.

Το MRF υπερασπιζόταν το σχέδιο έως τον Δεκέμβριο του 2021, όταν άλλαξε στάση και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του.

Πριν από δύο ημέρες, η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο για την κατάργηση των διαβατηρίων ευκαιρίας.

Οι περισσότεροι ξένοι πολίτες που αγόρασαν βουλγαρικά «χρυσά διαβατήρια» το μόνο που έκαναν ήταν να καταθέσουν χρήματα σε λογαριασμό τράπεζας στη Βουλγαρία, τα οποία μπορούν να αποσύρουν μόλις λάβουν το αποδεικτικό ιθαγένειας. Κανείς δεν έχει αγοράσει μια πραγματική επιχείρηση. Ορισμένοι έχουν αγοράσει κρατικούς τίτλους που, επίσης, πληρούν τις προϋποθέσεις ως επιλέξιμη επένδυση για σκοπούς πολιτογράφησης, και πολλοί από αυτούς επαναπώλησαν τους τίτλους, ενώ όσοι τους κράτησαν έλαβαν μερίσματα.

Τα βουλγαρικά διαβατήρια είναι ελκυστικά στους πολίτες χωρών εκτός ΕΕ γιατί τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.