Στις 4 Ιανουαρίου, ο 19χρονος Zach Smith πάτησε το play σε ένα παλιό τραγούδι που βρήκε στο αυτοκίνητό του. Εντυπωσιάστηκε από το πόσο πιασάρικο ήταν και αναρωτήθηκε πώς δεν το είχε ξανακούσει ποτέ αυτό το τραγούδι.

Όταν ανακάλυψε ότι είχε γραφτεί και ηχογραφηθεί από τον πατέρα του σχεδόν μισό αιώνα πριν, έπρεπε να το μοιραστεί με τους ακόλουθούς του στο TikTok.

«Υπάρχει σημείο με πνευστά! Είναι τόσο καλό!» ο φοιτητής του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα αναφωνεί στο βίντεο που καταγράφηκε την επόμενη μέρα, μιμούμενος τα riff των keyboards και τις εγκεφαλικές εκρήξεις καθώς τινάζεται έξω από αυτοκίνητό του. «Και δεν το κυκλοφόρησε ποτέ! Είμαι τόσο θυμωμένος μαζί του».

Ένα βίντεο στο TikTok και εκτόξευση

@zach.montana

Guys PLEASE blow this up to convince my dad to release this song🤯#dadsoftiktok

♬ original sound – Zach🐝

Ως μουσικός και ο ίδιος ο Zach – ο οποίος είναι γνωστός ως Zach Montana – μοιραζόταν τακτικά τη δουλειά του και αυτά που ακούει με τους ακόλουθούς του, οι οποίοι πριν από αυτή τη δημοσίευση έφταναν τους περίπου 10.000. Έτσι, δεν το σκέφτηκε πολύ όταν ανέβασε το βίντεο πριν πάει για ύπνο.

Μέχρι να ξυπνήσει, το κομμάτι, με τίτλο Surrender to Me, είχε παιχτεί χιλιάδες φορές. «Ξύπνησα με μηνύματα από ανθρώπους από τους οποίους δεν λαμβάνω ποτέ μηνύματα –όπως ο κομμωτής μου– που έλεγαν: «Αυτό είναι τρελό!», λέει ο Ζακ στον Guardian.

Μέσα σε λίγες μέρες, ο Χέρμαν Λι και η Μέγκαν Τρέινορ είχαν εκφράσει την αγάπη τους για το τραγούδι στα σχόλια και ο Άντονι Φαντάνο – ο οποίος αποκαλείται «ο μόνος κριτικός μουσικής που έχει σημασία» από τους New York Times – το αποκάλεσε «επιτυχία».

Τις εβδομάδες από τότε, έχει συγκεντρώσει 3 εκατομμύρια plays καθώς και σχεδόν 10.000 pre-saves διασκευές και ρεμίξ.

Και σήμερα το τραγούδι επιτέλους απέκτησε επίσημη κυκλοφορία, με το ψευδώνυμο FireCityFunk.

Όταν ο Guardian τους συναντά στο Zoom, ο Zach και ο πατέρας του – William “Curly” Smith – είναι σε εορταστική διάθεση. Βρίσκονται στο Λας Βέγκας για να γιορτάσουν τα γενέθλια του Curly.

«Είναι κάτι που κάθεται στο ράφι εδώ και 43 χρόνια», λέει o Curly. «Ο Zach μόλις το ανακάλυψε στο αυτοκίνητο, έκανε κάτι με το TikTok και τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

@babyjujucrow

PLEASE RELEASE THIS SONG I BEG!!! I got SO much serotonin from it! #surrendertomesong #dadsong #funk #basstok

♬ original sound – Zach🐝

Ο Zach κράτησε κρυφή την ταυτότητα του πατέρα του μέχρι την ημέρα της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα ορισμένοι να υποθέσουν ότι η ωφέλιμη ιστορία ήταν απλώς ένα τέχνασμα για να αυξηθεί η επιρροή του ίδιου του Zach στο διαδίκτυο.

Αλλά ο μπαμπάς του είναι επίσης πραγματικός μουσικός: ο Curly Smith έχει ηχογραφήσει, έχει ηχογραφήσει μουσική και έχει κάνει περιοδείες με τους Boston, τη Jo Jo Gunne, τον Steve Ray Vaughan, την Belinda Carlisle και τον Willie Nelson.

Από σχόλια των φαν στη Marvel;

Μέσα σε τρεις εβδομάδες από την αρχική ανάρτηση, ο Zach και ο William ήταν στο στούντιο που χρησιμοποιούσε το συγκρότημα Chicago (μέσω μιας από τις συνδέσεις του Williams), φτιάχνοντας τις remastered ηχογραφήσεις.

Αφού δεκάδες οπαδοί πρότειναν ότι θα ήταν μια τέλεια προσθήκη στο soundtrack του Guardians of the Galaxy που επηρεάστηκε από ντίσκο, κάποιοι το επεξεργάστηκαν στους τίτλους έναρξης της ταινίας – και πρόσθεσαν ετικέτα Disney και Marvel στις ενημερώσεις του Zach.

Και έπιασε. Δέκα μέρες μετά την αρχική μεταφόρτωση, ο μουσικός επόπτης της Marvel, ο Ντέιβ Τζόρνταν, επικοινώνησε μαζί τους λέγοντας ότι είχε βάλει το τραγούδι μπροστά στον σκηνοθέτη των Guardians, Τζέιμς Γκαν. Δεν υπάρχουν υποσχέσεις, αλλά είναι καλό timing, δεδομένου ότι τα γυρίσματα για το τρίτο μέρος του franchise βρίσκονται σε εξέλιξη.