Τα αποκαλυπτήρια ενός τεράστιου, χρυσού έφιππου ανδριάντα του προέδρου του Τουρκμενιστάν Κουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ έγιναν σήμερα στο Ασγκαμπάτ, παραπέμποντας στη λατρεία που απολάμβανε και ο προκάτοχός του στο ύπατο αξίωμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της κεντρικής Ασίας.

Το άγαλμα, ύψους 21 μέτρων, παρουσιάζει τον πρόεδρο στην κορυφή ενός βράχου, να ιππεύει το αγαπημένο του άλογο, τον Ακάν, και να κρατά ένα περιστέρι στο δεξί χέρι. Θυμίζει πολύ τον «Ορειχάλκινο Ιππέα», το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.

Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στρατιώτες που ήταν παρόντες ορκίστηκαν πίστη στον πρόεδρο Μπερντιμουχαμέντοφ ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα να πετάξουν στον αέρα.

Το άγαλμα είναι ορειχάλκινο, καλυμμένο με φύλλα χρυσού. Ο πρώην πρόεδρος Σαπαρμουράτ Νιάζοφ είχε ανεγείρει επίσης ένα χρυσό άγαλμα του εαυτού του το οποίο ήταν περιστρεφόμενο ώστε να βλέπει πάντα προς τον ήλιο. Σήμερα το άγαλμα αυτό έχει μεταφερθεί στα προάστια της Ασγκαμπάτ.

Ο Μπερντιμουχαμέντοφ δεν ήταν παρών στα αποκαλυπτήρια. Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Άκτζα Ντουμπερντιέβα είπε ότι το μνημείο φιλοτεχνήθηκε κατόπιν αιτήματος «απλώς ανθρώπων, επαγγελματικών συντεχνιών και δημόσιων οργανισμών».

«Όλοι μας πρέπει να ευχαριστούμε τον Παντοδύναμο επειδή η χώρα μας κυβερνάται από έναν σοφό πολιτικό όπως είναι ο Προστάτης μας», είπε ένας 75χρονος συνταξιούχος, ο Νουράλι Γκουρμπάνοφ. «Το μνημείο του Ήρωα-Προστάτη μας θα υπενθυμίζει στο διηνεκές το απόγειο του κράτους μας. Ζούμε τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας», σχολίασε ένας καθηγητής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρώην οδοντίατρος Κουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ έγινε πρόεδρος το 2006, μετά τον θάνατο του Νιάζοφ. Ο τελευταίος είχε μετονομάσει τους μήνες του έτους δίνοντάς τους τα ονόματα μελών της οικογένειάς του και είχε γράψει το «Βιβλίο της Ψυχής», ένα ανάγνωσμα που όφειλαν να μάθουν απ’ έξω όλοι οι μαθητές.