Πολιτικό ρόλο στην κυβέρνησή του έδωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, έναν δημοφιλή πολιτικό που θεωρείται ευρέως πιθανός διάδοχός του. Απέφυγε όμως να του δώσει υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

«Ο Μπόρις Τζόνσον θα συμμετέχει στο πολιτικό μου συμβούλιο. Όπως έχει δεσμευθεί, θα αφιερώσει την προσοχή του στον τελευταίο του έτος ως δημάρχου του Λονδίνου», έγραψε ο Κάμερον στο Twitter.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 7 Μαΐου, ο Τζόνσον εξελέγη βουλευτής με τους Συντηρητικούς σε μία περιφέρεια του Λονδίνου, όμως η θητεία του ως δημάρχου λήγει τον Μάιο του 2016.

Το πολιτικό συμβούλιο αποτελείται από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με την προσθήκη λίγων ακόμη προσώπων, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο δήμαρχος αποδέχθηκε πρόσκληση του πρωθυπουργού να συμμετέχει στο πολιτικό συμβούλιο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«Δεν πρόκειται για υπουργικό διορισμό. Δεν θα συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο και δεν θα ηγείται καμιάς διεύθυνσης. Ο δήμαρχος ήταν πάντα σαφής – θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει την εντολή του ως δημάρχου του Λονδίνου».

Πριν από τις εκλογές, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι κανένα κόμμα δεν θα κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία, είχαν διατυπωθεί πολλές εκτιμήσεις ότι η θέση του Κάμερον στην ηγεσία των Εργατικών δεν ήταν ασφαλής και ότι ο Τζόνσον θα μπορούσε σύντομα να τον αντικαταστήσει.

Όμως ο Κάμερον οδήγησε το κόμμα του στην κατάκτηση μιας εντελώς αναπάντεχης απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, η οποία του επιτρέπει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να ενισχύσει την προσωπική του θέση μέσα στο κόμμα του.

Έτσι, οι πιθανότητες του Τζόνσον να διαδεχθεί τον Κάμερον έχουν τεθεί σε αναμονή προς το παρόν, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.