Δώδεκα σπουδαστές τραυματίστηκαν σήμερα σοβαρά όταν ένας καμικάζι άνοιξε πυρ εναντίον τους προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην είσοδο μίας επαγγελματικής σχολής στην πόλη Πότισκουμ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, μία περιοχή που τίθεται συχνά στο στόχαστρο της Μπόκο Χαράμ, έγινε γνωστό από έναν αστυνομικό και αυτόπτες μάρτυρες.

Πολλοί σπουδαστές του «Κολλεγίου Επιχειρηματικών Σπουδών και Σπουδών Διοίκησης» (CABS) της πολιτείας Γιόμπε δήλωσαν πως ο επιτιθέμενος, που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, ανατινάχτηκε αφού εξάντλησε τα πυρομαχικά του, αλλά χωρίς να προκαλέσει άλλα θύματα.

«Μεταφέραμε 12 ανθρώπους με σοβαρά τραύματα από σφαίρες στο νοσοκομείο», δήλωσε ένας αστυνομικός υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Έπειτα από μία σειρά επιθέσεων στην πόλη Πότισκουμ, μερικές από τις οποίες είχαν στόχο σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι σπουδαστές του CABS ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας προτού εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη.

Ο επιτιθέμενος άνοιξε πυρ εναντίον των σπουδαστών που περίμεναν στην πύλη για να περάσουν τον έλεγχο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Το μάθημα είχε μόλις αρχίσει όταν ακούσαμε πυρά να έρχονται από την πόρτα. Καταλάβαμε αμέσως ότι επρόκειτο για επίθεση και τρέξαμε έξω από την αίθουσα», είπε ένας σπουδαστής, ο Τιτζάνι Μούζα.

Σύμφωνα με έναν άλλο σπουδαστή, τον Μουσταφά Ουμάρ, ο επιτιθέμενος είχε καταφέρει να περάσει την είσοδο μέσα στον πανικό που ακολούθησε τους πρώτους πυροβολισμούς.

«Συνέχισε να πυροβολεί σποραδικά», αλλά μία ομάδα σπουδαστών τον κυνήγησε για να τον ακινητοποιήσει, δήλωσε ο Ουμάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όταν δεν είχε πια πυρομαχικά, ενεργοποίησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώθηκε αλλά δεν προκάλεσε άλλα θύματα», συνέχισε ο Ουμάρ.

Κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη, όμως το Πότισκουμ έχει τεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ που λυμαίνεται την περιοχή εδώ και χρόνια.

Τον περασμένο Νοέμβριο, 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 117 τραυματίστηκαν όταν ένας καμικάζι βομβιστής επιτέθηκε σε ένα σχολείο της δευτεροβάθμιας πολύ κοντά στο CABS. Η επίθεση αποδόθηκε στην Μπόκο Χαράμ η οποία εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον «δυτικών» σχολικών συγκροτημάτων.

Η οργάνωση υπέστη σημαντικές στρατιωτικές ήττες αφότου μία δύναμη αποτελούμενη από στρατιώτες χωρών της περιοχής εξαπέλυσε επίθεση εναντίον πολλών θέσεών της, όμως παραμένει ικανή να εξαπολύει επιθέσεις και να πραγματοποιεί ένοπλες ενέργειες, κυρίως εναντίον μη στρατιωτικών στόχων που είναι δύσκολο να προστατευθούν.