Στην ανακάλυψη ενός διαβόητου θησαυρού που ανήκε στον θρυλικό πειρατή, Γουίλιαμ Κιντ, φέρεται πως προχώρησε ομάδα δυτών της οποίας ηγείται ο Μπάρι Κλίφορντ.

Ο Σκοτσέζος πειρατής του 17ου αιώνα, ο οποίος ενέπνευσε το μυθιστόρημα, «το νησί των θησαυρών», είχε εγκαταλείψει το πλοίο του το 1698. Αρχικά είχε διορίστηκε από το Στέμμα για την αντιμετώπιση της πειρατείας μόνο που κατέληξε να μετατραπεί ο ίδιος σε ξακουστό ηγέτη των θαλασσών μέχρι τη σύλληψη και εκτέλεσή του το 1701.

Ο αμερικανός εξερευνητής και η ομάδα του έφεραν στην επιφάνεια, μεταξύ άλλων, μια αργυρή ράβδο 50 κιλών από ένα ναυάγιο, κοντά στην ακτή της νήσου Σεντ Μαίρη, στη Μαδαγασκάρη.

«Είναι μια τεράστια ανακάλυψη για την ομάδα μου, αλλά μια ακόμα μεγαλύτερη για τη Μαδαγασκάρη και για την παγκόσμια ιστορία» δήλωσε ο Κλίφορντ, που διεξάγει έρευνες στο νησί, τα τελευταία 15 χρόνια.

Η λεία, πιστεύεται πως βρισκόταν στο πλοίο «Adventure Galley», το οποίο ο Κιντ αποκαλούσε «τρόμο των θαλασσών», που εγκαταλείφθηκε το 1698, αφού συσσώρευσε χρυσό, μετάξι και κοσμήματα. Το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού, κατά πάσα πιθανότητα, λεηλατήθηκε από τη Βρετανική Εταιρία Ανατολικών Ινδιών.

Ο αμερικανός εξερευνητής από τη Μασαχουσέτη, παρέδωσε το θησαυρό στους αξιωματούχους της Μαδαγασκάρης, και παρουσιάστηκε στο λαό σε ειδική τελετή, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Χέρι Ραζαοναριμαμπιανίνα, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας φυλασσόταν από στρατιώτες. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εκθέσει το μέρος του θησαυρού στο μουσείο της χώρας.

Όπως αναμεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, Martin Vogl, ο ενθουσιασμός στη χώρα είναι τεράστιος και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία από πλευράς της ομάδας που προέβη στην ανακάλυψη πως πρόκειται πράγματι για το εν λόγω ιστορικό φορτίο.

«Ο θησαυρός του Κάπτεν Κιντ, είναι θρυλικός. Τον ψάχνουν εδώ και 300 χρόνια. Το ότι με… χτύπησε στο κεφάλι ήταν κάτι που δεν περίμενα. Μόλις αντιλήφθηκα περί τίνος πρόκειται είπα δεν είναι δυνατόν», ανέφερε ο Κλίφορντ ενώ αποκάλυψε πως υπάρχουν ακόμα αρκετά κομμάτια στο βυθό «έτσι τουλάχιστον έδειχνε ο ανιχνευτής μετάλλων».

Ο κάπτεν Κιντ, λέγεται πως γεννήθηκε στη Σκωτία το 1645, είναι ο πειρατής που ενέπνευσε το μεταγενέστερο μυθιστόρημα «Το νησί των Θησαυρών» και πριν γίνει ο ίδιος πειρατής, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του, πολεμώντας εναντίον τους.

Εν τέλει συνελήφθη και κρεμάστηκε με την κατηγορία της πειρατείας και της δολοφονίας ενός μέλους του πληρώματός του το 1701. Οι αρχές προσπάθησαν να τον κρεμάσουν τρεις φορές πριν πεθάνει και στη συνέχεια πέταξαν το πτώμα του στον Τάμεση, αφού πρώτα το βούτηξαν στην πίσσα. Ο θρύλος λέει ότι ο κάπτεν Κιντ είχε κρύψει σε διάφορα μέρη πολλά από τα κλοπιμαία, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλοί που κυνήγησαν τον χαμένο θησαυρό του.