Αυξάνονται σημαντικά οι εξουσίες των μυστικών υπηρεσιών του Καναδά με το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που εγκρίθηκε από τη Βουλή της Οττάβας.

Πλέον οι μυστικές υπηρεσίες αποκτούν δυνατότητες παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των πολιτών στο διαδίκτυο δίχως προηγούμενο, αλλά και δικαιοδοσία να κατασκοπεύουν στο εξωτερικό.

Το κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε μετά τις επιθέσεις δύο ισλαμιστών το περασμένο φθινόπωρο, κατά τις οποίες δύο στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους στο Κεμπέκ και στο Κοινοβούλιο στην Οττάβα, εγκρίθηκε παρά την αντίσταση και τις ενστάσεις που πρότεινε μια ευρεία συμμαχία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που εκφράζει έντονους φόβους για τη συστηματική παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο.

Την επομένη της υιοθέτησης από την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενός επίσης αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για τις μυστικές υπηρεσίες, η Βουλή του Καναδά ενέκρινε το νόμο C-51 με 183 ψήφους υπέρ έναντι 96 κατά.

Το νομοθέτημα απομένει να εγκριθεί από τη Γερουσία για να τεθεί σε ισχύ, αλλά αυτό δεν αποτελεί παρά τυπική διαδικασία, καθώς οι κυβερνώντες συντηρητικοί πλειοψηφούν και στο σώμα αυτό.