Μόλις δύο ημέρες έμεινε όρθιο ένα άγαλμα του προέδρου του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σε ένα από τα προπύργια της αντιπολίτευσης, καθώς ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι έπεσε θύμα βανδαλισμών.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν την Πέμπτη από τον απερχόμενο δήμαρχο του Ατλακομούλκο, Ρομπέρτο Τέγιες Μονρόι. Πρόκειται για τη γενέτειρα του Ενρίκε Πένια Νιέτο, τον οποίο διαδέχθηκε ο Λόπες Ομπραδόρ στην προεδρία του Μεξικού.

Το Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (MORENA) του Λόπες Ομπραδόρ κυβερνούσε στον συγκεκριμένο δήμο μέχρι προσφάτως, πριν επανέλθει υπό τον έλεγχο του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), το οποίο είχε τα «πρωτεία» εκεί επί μακρόν.

«Το άγαλμα κατεδαφίστηκε», δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας. «Ήταν όπως φαίνεται πράξη βανδαλισμού», συμπλήρωσε.

Προκειμένου να αρχίσει η διεξαγωγή μίας έρευνας για την υπόθεση, η εισαγγελία χρειάζεται μία καταγγελία, η οποία – όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος – δεν έχει για την ώρα κατατεθεί.

Φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το αποκεφαλισμένο άγαλμα να κείτεται στο έδαφος.

Ο Λόπες Ομπραδόρ παραμένει δημοφιλής στο Μεξικό, με την δημοτικότητά του να ανέρχεται στο 64,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Μιτόφσκι που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Η δημοτική αρχή του Ατλακομούλκο δεν σχολίασε το περιστατικό.

Στο παρελθόν, ο Λόπες Ομπραδόρ είχε δηλώσει πως δεν συμφωνούσε με την ανέγερση μνημείων που τον αναπαριστούν.