Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κατέγραψαν Πορτογαλία και Βρετανία με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού να έχει γίνει κυρίαρχη και την πανδημία να αναζωπυρώνεται, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι πιέζει με τον ίδιο βαθμό όπως πριν από ένα χρόνο τα συστήματα υγείας.

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα περισσότερα από 17.000 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, απόλυτο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας ανακοίνωσε 17.172 νέες, επιβεβαιωμένες μολύνσεις, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το προηγούμενο ρεκόρ, με 16.432 κρούσματα, είχε καταγραφεί στις 28 Ιανουαρίου, όταν την Πορτογαλία σάρωνε το κύμα που είχε προκληθεί από την παραλλαγή Άλφα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 37.000 γύρω στις 7 Ιανουαρίου. Αυτή η αναζωπύρωση της πανδημίας προκαλεί «τεράστια πίεση σε ορισμένες υπηρεσίες», ιδίως στην ιχνηλάτιση των επαφών και των αλυσίδων μετάδοσης, επισήμανε.

Η Πορτογαλία, όπου η μετάλλαξη Όμικρον έγινε κυρίαρχη πριν από τα Χριστούγεννα, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με 89,3% – βρίσκεται δηλαδή στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τα 10,3 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν 2,4 εκατομμύρια έχουν ήδη κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Υγειονομικός στην Πορτογαλία

Σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 936 ασθενείς, εκ των οποίων οι 152 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συγκριτικά, στην κορύφωση του κύματος του προηγούμενου χειμώνα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν περίπου 7.000 και από αυτούς οι 900 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την Κυριακή, η κυβέρνηση επέβαλε νέα μέτρα, όπως υποχρεωτική τηλεργασία και κλείσιμο μπαρ και νάιτκλαμπ για να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Για να περιοριστούν οι επαφές, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχει ήδη ανακοινωθεί από τις 25 Νοεμβρίου ότι οι σχολικές διακοπές θα παραταθούν μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Βρετανία: 129.471 νέες μολύνσεις σε μία ημέρα

Την ίδια στιγμή η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ένα ρεκόρ 129.471 νέων κρουσμάτων COVID-19, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς φέτος προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Ο Τζόνσον δήλωσε χθες ότι δεν θα εισάγει νέα μέτρα στην Αγγλία, όμως οι υπουργοί του προέτρεψαν τους πολίτες να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με προσοχή και προειδοποίησαν πως οι κανονισμοί θα αυστηροποιηθούν, εάν το σύστημα υγείας βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το προηγούμενο υψηλό ημερήσιων κρουσμάτων στη Βρετανία ανερχόταν στα 122.186 την 24η Δεκεμβρίου.

Τα σημερινά στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τους απολογισμούς από τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, λόγω των διαφορών στις πρακτικές καταγραφής την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων. Τα 12.378 κρούσματα που ανακοινώθηκαν για την Ουαλία περιλαμβάνουν στοιχεία που κανονικά θα είχαν αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα.

κόσμος στη Βρετανία

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Αγγλίας ανέρχεται σε 9.546, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τους 6.902 πριν από μία εβδομάδα, όμως πολύ μικρότερος των επιπέδων ρεκόρ, άνω των 34.000, που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα 18 νέους θανάτους σε διάστημα 28 ημερών έπειτα από ένα θετικό τεστ Covid-19, πολύ χαμηλότερα από την πρόσφατη τάση των περισσότερων από 100 την ημέρα.

Τουρκία: Ξεπέρασαν τις 30.000 οι μολύνσεις για πρώτη φορά μέσα σε 2 μήνες

Τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία ξεπέρασαν σήμερα τα 30.000 για πρώτη φορά από τη 19η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα να προειδοποιεί έναντι της αύξησης των μολύνσεων εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Η Τουρκία κατέγραψε 32.176 κρούσματα και 184 θανάτους από τη νόσο, βάσει των κυβερνητικών στοιχείων. Οι ημερήσιοι θάνατοι κυμαίνονταν λίγο κάτω από τους 200 τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το ότι τα κρούσματα μειώθηκαν σε περίπου 20.000 την ίδια περίοδο.

«Τα να μειώσουμε τα κρούσματα στο επίπεδο των 20.000 ήταν ένα σοβαρό επίτευγμα. Λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, είναι εμφανές ότι τώρα εισερχόμαστε σε μια αυξητική τάση», έγραψε ο Κότζα, σε μήνυμά του στο Twitter, προτρέποντας τους Τούρκους να εμβολιαστούν.