Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην Ρωσία στον Βρετανό φλαουτίστα του ρωσικού συγκροτήματος Akvarium Μπράιαν Φίνεγκαν, ο οποίος επέστρεφε στην Ρωσία μαζί με το συγκρότημα. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο αρχηγός του συγκροτήματος Μπορίς Γκρεμπέσνικοφ κατά την διάρκεια συναυλίας στην Μόσχα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Χθες στα σύνορα του πήραν το διαβατήριο, τον έθεσαν υπό κράτηση, πέρασε την νύχτα στο αεροδρόμιο, και σήμερα τον έβαλαν στο αεροπλάνο και τον έστειλαν πίσω με δικά του έξοδα. Εκτός των άλλων δεν έδωσαν καμία εξήγηση, δεν γνωρίζουμε τους λόγους. Γι’ αυτό τον λόγο του αφιερώνουμε αυτή την συναυλία, αν και δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο ίδιος αυτή τη στιγμή. Όμως ξέρουμε ότι σε μια τέτοια κατάσταση στο άμεσο μέλλον μπορεί να βρεθεί ο καθένας από εμάς και από εσάς», δήλωσε ο γνωστός Ρώσος τραγουδιστής, απευθυνόμενος στο ακροατήριο.

Τεχνικούς λόγους επικαλέστηκε ο διευθυντής του συγκροτήματος

Ο διευθυντής του συγκροτήματος Akvarium δήλωσε στην εφημερίδα RBK ότι οι λόγοι του συμβάντος είναι «καθαρά τεχνικοί». «Δεν αξίζει σ’ αυτή την περίπτωση, αλλά και δεν υπάρχει λόγος ούτε να υπερβάλλουμε ούτε να “φουσκώνουμε” το θέμα», δήλωσε ο ίδιος. «Ο Μπράιαν Φίνεγκαν μπορεί να επιστρέψει, καθώς δεν υπάρχει απαγόρευση αυτή καθαυτή για τον ίδιο. Αυτή τη φορά απλώς δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν “μερικές ιδιαιτερότητες της γραφειοκρατίας”» πρόσθεσε ο Λάντε.

Ο μουσικός και συνθέτης Μπράιαν Φίνεγκαν είναι Βρετανός πολίτης και κατάγεται από την Βόρειο Ιρλανδία. Στο συγκρότημα Avarium παίζει φλάουτο από το 2009. Επίσης, από το 1995 ο Φίνεγκαν εμφανίζεται με το συγκρότημα κέλτικης μουσικής Flook το οποίο αναδείχθηκε ως το «καλύτερο συγκρότημα» σύμφωνα με τα βραβεία BBC Folk Awards το 2006.