Νέες δορυφορικές εικόνες που κατέγραψε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία δείχνουν ότι η Ρωσία συνέχισε να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην Κριμαία και κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε την Παρασκευή ότι διατηρεί το δικαίωμα να μετακινήσει τις δικές του δυνάμεις στο ρωσικό έδαφος όπως κρίνει σκόπιμο και ότι οι δυτικές χώρες πραγματοποιούν προκλητικούς στρατιωτικούς ελιγμούς κοντά στα σύνορά του.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ουκρανίας κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι συγκέντρωσε ξανά στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας από τον Οκτώβριο, μετά από μια σύντομη συγκέντρωση τον Απρίλιο, όταν η Maxar δημοσίευσε επίσης εικόνες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες λένε ότι η Μόσχα φαίνεται να εξετάζει μια επίθεση στην Ουκρανία μόλις τον επόμενο μήνα, κάτι που η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Άδεια η βάση πριν από 2 μήνες

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters, έδειχναν μια βάση στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, γεμάτη με εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και τανκ στις 13 Δεκεμβρίου. Μια δορυφορική εικόνα Maxar της ίδιας βάσης τον Οκτώβριο έδειξε ότι η βάση ήταν μισοάδεια.

Ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Bakhchysarai στις 13 Δεκεμβρίου

Άλλες εικόνες της εταιρείας έδειξαν συγκέντρωση στρατευμάτων στο σταθμό Soloti στη Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα, με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου να δείχνουν μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικού υλικού από ό,τι τον Σεπτέμβριο.

Ρωσικά στρατεύματα στον σταθμό Soloti στη Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα στις 5 Δεκεμβρίου