«Η μετάλλαξη Όμικρον ενδέχεται να κυριαρχήσει στα κρούσματα του κορονοϊού στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου», προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη (15/12) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον αρκετά εμβόλια για την κάλυψη όλων των Ευρωπαίων.

Με δεδομένη την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, «η επιστήμη μάς λέει ότι πρέπει να αναμένουμε ότι η Όμικρον θα είναι ήδη η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη από τα μέσα του Ιανουαρίου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πάντως, όσον αφορά στη νέα παραλλαγή και την εξέλιξή της, η επικρατούσα εκτίμηση είναι πλέον, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», ότι άλλο ένα μεγάλο παγκόσμιο πανδημικό κύμα είναι αναπόφευκτο και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα βαριά περιστατικά Covid-19 θα φέρει. Από την άλλη, ακόμη κι αν όντως η Όμικρον προκαλεί συνήθως λιγότερο σοβαρή νόσο από την Delta, το γεγονός και μόνο ότι είναι ικανή να προκαλεί τόσα κρούσματα, ακόμη και συχνές επαναλοιμώξεις, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη νέα πίεση στα ήδη βεβαρημένα συστήματα υγείας πολλών χωρών.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με έρευνα που επικαλέστηκαν επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ, οι δύο δόσεις των εμβολίων της Sinovac και της BioNTech δεν δημιουργούν αρκετά αντισώματα ώστε να προστατεύουν από τη μετάλλαξη Όμικρον. «Συνιστούμε στο κοινό να λάβει μια τρίτη δόση εμβολίου το συντομότερο δυνατό, ενώ περιμένουμε τη νέα γενιά ενός πιο ταιριαστού εμβολίου», επισήμαναν οι επιστήμονες.