Τα ξημερώματα προσγειώθηκε το διαστημόπλοιο Σογιούζ στο Καζακστάν, μεταφέροντας δύο Αμερικανούς αστρονάυτες κι έναν Ρώσο, ελληνικής καταγωγής, κοσμοναύτη: τον Φιοντόρ ή Θεόδωρο Γιουρτσίχιν.

Ο «Φέντια», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, γιος του Νίκου Γιουρτσίχιν και της Μικρούλας Γραμματικοπούλου, γεννήθηκε στο Βατούμ της Γεωργίας. Τόπος κατοικίας των γονιών του, η Σϊνδος.  Όλοι θυμούνται την πρώτη του αποστολή τον Οκτώβριο του 2002 με το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς», όταν μετέφερε μαζί του στο διάστημα την ελληνική σημαία.

Ο Φέντια έδωσε και το όνομα στην αποστολή που έλαβε τέλος σήμερα τα ξημερώματα. «Η φράση “Κατακτώντας τον Όλυμπο” (Conquering the Olympus) είναι μία δημοφιλής φράση που σημαίνει να πετυχαίνεις κάτι μεγάλο», είχε εξηγήσει ο Γιουρτσίχιν τον Ιούνιο του 2010, λίγο πριν αναχωρήσει για το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

«Ήθελα (το όνομα της αποστολής) να είναι κάτι συμβολικό, συνδεδεμένο με τα βουνά, με τη Γη… Οι γονείς μου ζουν στη Ελλάδα, είδα εκεί τον Όλυμπο. Ήταν η καλύτερη επιλογή για το πλήρωμά μου», είχε πει τότε.

Ο Γιουρτσίχιν (στο κέντρο της φωτογραφίας), μαζί με τους Αμερικανούς αστροναύτες Ντάγκλας Γουίλοκ και Σάνον Γουόλκερ, πάτησαν το πόδι τους στη Γη σήμερα για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο