Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη με σκοπό να διαδηλώσουν ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα, μετά τους πρόσφατους θανάτους δύο άοπλων μαύρων πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Την ίδια στιγμή παρόμοιες κινητοποιήσεις προβλεπόταν και για άλλες περιοχές των ΗΠΑ μια εξ αυτών στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια αλλά και στο Σικάγο.

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, αφροαμερικανοί, λατίνοι και λευκοί, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «σταματήστε τις δολοφονίες από την αστυνομία», ή «η ζωή των μαύρων μετράει» ενώ ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους μαύρους που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς τους τελευταίους μήνες.

Οι διαδηλωτές, που για λίγη ώρα δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα του Μπρούκλιν, ξεκίνησαν την πορεία τους από τη Γιούνιον Σκουέαρ, στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της οργάνωσης Stop Mass Incarceration Network και προβλεπόταν να την ολοκληρώσουν μπροστά στην έδρα της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης. Βέβαια ορισμένοι εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς τη γέφυρα του Μπρούκλιν, εμπόδισαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και εν συνεχεία αρκετοί εξ αυτών συνελήφθησαν, σύμφωνα με την Ντέμπρα Σουίτ, μια εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της πορείας, η αστυνομία στις ΗΠΑ έχει ανοίξει πυρ εναντίον 90 άοπλων ανθρώπων από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.Χθες Δευτέρα ασκήθηκε δίωξη σε βάρος ενός εθελοντή βοηθού σερίφη στην Οκλαχόμα (νότια) διότι σκότωσε την 2η Απριλίου τον Έρικ Χάρις, έναν άνδρα 44 ετών.

Αυτό το περιστατικό ακολούθησε το σοκαριστικό βίντεο της προηγούμενης εβδομάδας που έφερε στο φως την εν ψυχρό δολοφονία από έναν αστυνομικό στη Νότια Καρολίνα  ενός 50χρονου αφροαμερικανού άοπλου, την ώρα που
επιχειρούσε να διαφύγει ενός αστυνομικού ελέγχου ρουτίνας την 4η Απριλίου. Ο αστυνομικός ο οποίος κατηγορήθηκε για φόνο, αποτάχθηκε από την αστυνομία.

Αυτές οι δύο υποθέσεις, οι οποίες προστέθηκαν σε πολλές άλλες, προκάλεσαν πολυάριθμες διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και της βαρβαρότητας της αστυνομίας στις ΗΠΑ.

Αξίζε να σημειωθεί πως πέρυσι τον Αύγουστο είχαν σημειωθεί οι πιο σφοδρές διαδηλώσεις στο Φέργκιουσον, στο Μιζούρι, μετά τον θάνατο ενός 18χρονου αφροαμερικανού, του Μάικλ Μπράουν, τον οποίο σκότωσε τον Αύγουστο του 2014 ένας λευκός αστυνομικός υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες. Ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του συγκεκριμένου αστυνομικού.