Τουλάχιστον 71 Ουιγούροι δημοσιογράφοι, επαγγελματίες και μη, κρατούνται αυτή την περίοδο στην Κίνα στο πλαίσιο των διώξεων εναντίον της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας στην επαρχία Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF).

Στην έκθεσή της με τίτλο: «Το μεγάλο άλμα προς τα πίσω της δημοσιογραφίας στην Κίνα» η οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου καταγγέλλει «την πρωτόγνωρη εκστρατεία καταστολής που διεξάγει το κινεζικό καθεστώς τα τελευταία χρόνια ενάντια στη δημοσιογραφία και το δικαίωμα στην ενημέρωση σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τους RSF, τουλάχιστον 127 δημοσιογράφοι κρατούνται σε όλη την Κίνα.

Το Πεκίνο δικαιολογεί τις συλλήψεις επαγγελματιών δημοσιογράφων και δημοσιογράφων πολιτών λέγοντας ότι υποκινούν σε ταραχές, με τους RSF να επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην Κίνα επιδεινώθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι Ουιγούροι αποτελούν την πλειονότητα των κρατούμενων δημοσιογράφων

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα ότι έχει κλείσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους Ουιγούρους σε κέντρα πολιτικής επανεκπαίδευσης στη Σιντζιάνγκ, μια τεράστια επαρχία στη βορειοδυτική Κίνα.

Οι Ουιγούροι, μειονότητα στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των κατοίκων της επαρχίας αυτής, είναι κυρίως στόχος των αρχών έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν σε ισλαμιστές και αυτονομιστές. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι τα στρατόπεδα είναι κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν στόχο να αποτρέπουν τη ριζοσπαστικοποίηση των Ουιγούρων.

Το κομμουνιστικό καθεστώς έχει επιβάλει «μπλακ άουτ στην ενημέρωση» στη Σιντζιάνγκ, εμποδίζοντας την πρόσβαση εκεί ανεξάρτητων δημοσιογράφων, εκτίμησε από το εξωτερικό η δημοσιογράφος Γκουλτσέρα Χότζα, που ανήκει στην μειονότητα των Ουιγούρων και την οποία επικαλείται η έκθεση των RSF.

Μεταξύ των Ουιγούρων δημοσιογράφων που κρατούνται είναι ο διανοούμενος Ίλχαμ Τότι, που τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ 2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος είχε έναν ιστότοπο στον οποίο κατέγραφε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητά του. Η Γκουλμίρα Ιμίν, διευθύντρια ενός άλλου ιστότοπου, κρατείται από το 2009.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «τερμάτισε βίαια» τις ελπίδες για βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου στην Κίνα, εκτίμησε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των RSF.

Πέρυσι 18 ξένοι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κίνα και μια Αυστραλή δημοσιογράφος που εργαζόταν για την κινεζική τηλεόραση, η Τσενγκ Λέι, συνελήφθη.

Τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι, επαγγελματίες ή μη, έχουν συλληφθεί επειδή κάλυψαν στις αρχές του 2020 την επιβολή lockdown στην Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε η Covid-19.

Μία από αυτούς, η Ζανγκ Ζαν, έχει καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Σύμφωνα με τους συγγενείς της, η ζωή της κινδυνεύει καθώς πραγματοποιεί απεργία πείνας.

Οι RSF κατατάσσουν την Κίνα στην 177η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον Παγκόσμιο Κατάλογο για την Ελευθερία του Παγκόσμιου Τύπου το 2021.