Την απελευθέρωση ενός ολλανδού που κρατούνταν όμηρος στο Μαλί από την ισλαμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI), πέτυχαν σήμερα στρατιώτες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στη διάρκεια μιας επιχείρησης στο βόρειο άκρο της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, ο ολλανδός όμηρος Σιάκ Ράικε, ο οποίος είχε απαχθεί στις 25 Νοεμβρίου 2011 στο Τιμπουκτού, «απελευθερώθηκε στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις του γαλλικού στρατού. Η δράση αυτή επέτρεψε τη σύλληψη πολλών ατόμων».

Στις 25 Νοεμβρίου 2011, μια ομάδα ενόπλων είχε πραγματοποιήσει έφοδο στη βεράντα ενός ξενοδοχείου του Τιμπουκτού, ιστορικής πόλης του βόρειου Μαλί. Οι ένοπλοι είχαν απειλήσει μια ομάδα Δυτικών για να τους υποχρεώσουν να τους ακολουθήσουν. Ένας από την ομάδα, ένας Γερμανός, είχε επιχειρήσει να αντισταθεί και σκοτώθηκε. Ένας άλλος, επίσης Γερμανός, είχε καταφέρει να κρυφτεί.

Οι ένοπλοι είχαν πάρει μαζί τους τον Σιάακ Ράικε καθώς και έναν Νοτιοαφρικανό, τον Στίβεν Μάλκομ Μακγκόουν, και έναν Σουηδό, τον Γιόχαν Γκούσταφσον, που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των απαγωγέων τους.

Το Νοέμβριο του 2014, η AQMI είχε αναρτήσει στο ίντερνετ ένα βίντεο στο οποίο ο Σιάακ Ράικε μιλούσε με την ευκαιρία της 1000ής ημέρας της ομηρείας του.

Στο βίντεο αυτό ήταν μαζί με τον Σερζ Λαζαρεβίτς, έναν γάλλο όμηρο στα χέρια της AQMI ο οποίος απελευθερώθηκε λίγο μετά, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τεσσάρων τζιχαντιστών φυλακισμένων στο Μαλί.