Μια προτομή του Φιντέλ Κάστρο, δώρο από τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, το στρατιωτικό τζιπ με το οποίο διέσχισε την Κούβα, οι φθαρμένες μπότες του και το ρωσικής κατασκευής τουφέκι του είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα του μακροχρόνιου Κουβανού ηγέτη που εκτίθενται σε νέο μουσείο προς τιμήν του.

Το «Centro Fidel Castro», που στεγάζεται σε μια κομψή έπαυλη στην πολυτελή συνοικία Βεδάδο της Αβάνας, άνοιξε τις πόρτες του στην πέμπτη επέτειο από τον θάνατο του Κουβανού επαναστάτη. Η κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας, ελπίζει ότι το Κέντρο θα βοηθήσει στη διάδοση του μηνύματος του Κάστρο στους επισκέπτες, τόσο ντόπιους όσο και ξένους.

«Δεν μπορεί κανείς να πει την ιστορία της ζωής του Φιντέλ Κάστρο χωρίς να αφηγηθεί την ιστορία της επανάστασης της Κούβας», είπε η Σίσι Αμπάι Ντίας, που εργάζεται στο νέο μουσείο. «Είναι αχώριστοι», ανέφερε.

Ο Κάστρο, ένα σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, που έχτισε ένα κομμουνιστικό κράτος σε ένα νησί της Καραϊβικής στο κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών και για πέντε δεκαετίες αψηφούσε τις προσπάθειες τους να τον ανατρέψουν, πέθανε σε ηλικία 90 ετών τον Νοέμβριο του 2016.

Το Κέντρο παρουσιάζει την κληρονομιά και τις ιδέες του Κάστρο σε πολλές εκθεσιακές αίθουσες, ένα αμφιθέατρο, ένα βιβλιοπωλείο, κήπους καθώς και μια εκτενή βιβλιοθήκη, όπου συμπεριλαμβάνονται βιβλία που έγραψε ο κάποτε κάτοικος του νησιού και μυθιστοριογράφος Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν φωτογραφίες μαζί με τον Κολομβιανό συγγραφέα και στενό φίλο, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, καθώς και τα όπλα, το σακίδιο και το στρατιωτικό καπέλο του Κάστρο που τον συνόδευαν από τα βουνά Σιέρα Μαέστρα στην ανατολική Κούβα ως την πρωτεύουσα Αβάνα κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1959 οπότε και ανέτρεψε τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ δικτάτορα, Φουλχένσιο Μπατίστα.

Ο θάνατος του Κάστρο έκλεισε ένα μακρύ και ταραχώδες κεφάλαιο στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Ο γενειοφόρος ηγέτης δαιμονοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για την καταστολή της διαμαρτυριών στο εσωτερικό της χώρας του και την υποστήριξη της εξέγερσης στο εξωτερικό αυτής, αλλά θαυμάστηκε από πολλούς αριστερούς σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Λατινική Αμερική και την Αφρική.