Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου θα αφαιρέσει την αναφορά του φύλου από τις βελγικές ταυτότητες, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο.

Το 2019, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε διατάξεις του νόμου για τα διεμφυλικά (τρανς) άτομα ως «αδικαιολόγητα περιοριστικές», υπογραμμίζοντας ότι, ως εκ τούτου, εισάγουν διακρίσεις.

Μάλιστα, το Δικαστήριο έκρινε ότι το δυϊκό μοντέλο για την καταχώριση του φύλου στο πιστοποιητικό γέννησης (άντρες – γυναίκες) είναι ελλιπές.

Όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir», και αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκόπευε να επιλύσει το ζήτημα αυτό, αλλά δεν ήταν σαφές το πώς θα προχωρήσει.

Μια επιλογή ήταν να καθοριστεί ένα φύλο με το σύμβολο «Χ» στις ταυτότητες, αλλά τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την αναφορά στο φύλο στο δελτίο ταυτότητας.

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων και η Υπουργός Ίσων Ευκαιριών ετοίμασαν από κοινού ένα νομοσχέδιο για το θέμα αυτό.

Πρέπει ακόμη να εξεταστούν οι τεχνικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων του αντίκτυπου αυτής της κατάργησης στα ταξίδια και της διανομής αυτής της νέας ταυτότητας.

Ωστόσο η εκπρόσωπος της Υπουργού Ίσων Ευκαιριών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το θέμα.

Αξίζει να αναφερθεί πως και η κυβέρνηση της γειτονικής Ολλανδίας κινείται στην κατεύθυνση κατάργησης της αναγραφής του φύλου στις ταυτότητες των πολιτών της.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.