Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα σήμερα το πρωί στο Ουζμπεκιστάν για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται ότι θα οδηγήσουν στην επανεκλογή του απερχόμενου προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ, 77 ετών, ο οποίος κυβερνά την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας από το 1989.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε από τις 4.00 (ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθεί στις 18.00 στα 9.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Ο Καρίμοφ, που κυβερνούσε το Ουζμπεκιστάν και πριν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έχει να αντιμετωπίσει τρεις αντιπάλους στις εκλογές αυτές. Όλοι τους όμως προέρχονται από πολιτικά κόμματα που επισήμως στηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο και έχουν ζητήσει την επανεκλογή του.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ την εκλογική διαδικασία παρακολουθούν περισσότεροι από 300 διεθνείς παρατηρητές από 43 χώρες.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμένεται ότι την Δευτέρα θα δώσει στη δημοσιότητα μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.