Ο θόρυβος που κάνουν τα ποπκόρν όταν μασιούνται μπορούν να καταστρέψουν την εμπειρία θέασης μιας ταινίας, ενός θεατρικού έργου ή ακόμη και μιας συναυλίας. Όχι μόνο γι’ αυτούς που βρίσκονται γύρω από το άτομο που τα καταναλώνει, αλλά και για το ίδιο. Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η κατανάλωση ποπκορν στη διάρκεια που βλέπει κάποιος ένα φιλμ αφαιρεί από την εμπειρία και χαλάει τη διασκέδαση.

Η μελέτη έγινε από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Ανέφερε πως το φαγητό αποπροσανατολίζει τους θεατές από όσα συμβαίνουν μπροστά τους και δεν μπορούν να «βυθιστούν» στη διασκέδασή τους και στην απόλαυση του θεάματος μιας και ο εγκέφαλος του είναι αφοσιωμένος στο να απολαμβάνει ή να φαντάζεται το φαγητό. Η αναφορά εκδόθηκε στο Journal of Marketing Research.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο όπου οι θεατές θα μπορούν να απορροφούν τις πληροφορίες που τους προσφέρει μια ταινία, ένα θεατρικό έργο ή μια συναυλία και να βελτιστοποιήσουν τη διασκέδασή τους, χωρίς να τους αποσπά την προσοχή το τί θα γευτούν στη συνέχεια.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα υποστηρίζουν πως η παρουσία φαγητού μπορεί ν’ αυξήσει την αίσθηση ευχαρίστησης των καταναλωτών, ενώ βιώνουν μια αρνητική εμπειρία. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να δουν δυσάρεστες εικόνες και ανακάλυψαν πως το φαγητό βελτίωνε το ποσοστό που διασκέδαζε ή ένιωθε άνετα μ’ αυτό που έβλεπε.

Αυτό που τους προκάλεσε, πάντως, τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το πείραμα με τα μπισκότα σοκολάτας σε μια συναυλία. Τους έδειξε πόσο αποπροσανατολίστηκε η προσοχή των παρόντων. Αυτοί που βρέθηκαν στη συναυλία και προσφέρθηκαν τα γλυκίσματα δεν χάρηκαν με τη μουσική. Αντίθετα, εκείνοι που παρακολούθησαν την ίδια συναυλία χωρίς να προσφερθούν γλυκά διασκέδασαν με τις μελωδίες.