Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή στο κύμα βίας ανάμεσα σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και αστυνομικούς στο Ρίου ντε Ζανέιρο, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Μόνο την Τετάρτη, μια μαζική έφοδος αστυνομικών με στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων στην πόλη απέβη στο θάνατο 13 ανθρώπων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λίμα Κάστρου. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Οι επιθέσεις από συμμορίες έχουν προκαλέσει πανικό σε κατοίκους της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης. Φέρονται να σχεδιάστηκαν και να εκτελέστηκαν από δύο συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, το «Κόκκινο Κομάντο» και τους «Φίλους των Φίλων», που προσπαθούν να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τις επιχειρήσεις των αρχών για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος στις παραγκουπόλεις, γνωστές ως φαβέλες.

Ο Κάστρου χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη συμμετοχή» μελών της κοινότητας στην ταυτοποίηση των κακοποιών που ενέχονται στις επιθέσεις. Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ρίου Σέρζιου Καμπράλ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να συνεχίσουν κανονικά τις καθημερινές τους ενασχολήσεις. «Αυτό που θέλουν οι κακοποιοί είναι να δημιουργήσουν πανικό και να κάνουν την κοινωνία να υπαναχωρήσει», είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο Καμπράλ εκτίμησε ότι οι επιθέσεις αποτελούν «μια πράξη απελπισίας, όχι μια απειλή»από μέρους των κακοποιών, που είπε ότι χάνουν την δύναμή τους λόγω των πολιτικών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, που μετουσιώθηκαν στην κατάληψη 14 παραγκουπόλεων από αστυνομικούς.

«Θέλουν να επιστρέψουν στην κατάσταση που τους θρέφει, που οδηγείται από το έγκλημα. Είναι τέρατα και αποδυναμώνουμε το τέρας», είπε χαρακτηριστικά ο Καμπράλ.

Τα επεισόδια έχουν χαρακτηριστεί ως σοβαρή δοκιμασία για τις αρχές της πόλης εν όψει των διοργανώσεων του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2014 και των ολυμπιακών αγώνων του 2016.