Στη Χριστουγεννιάτικη αγορά στην κεντρική πλατεία του Αμβούργου φέτος, μόνο οι γλεντζέδες που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 ή έχουν αναρρώσει πρόσφατα θα μπορούν να απολαύσουν ζεστό κρασί στον ατμό και ζαχαρωμένα αμύγδαλα ή μελόψωμο κάτω από τα γιορτινά φώτα.

Οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν ακόμα να επισκέπτονται τους πάγκους που πωλούν χειροτεχνίες, να ακούνε κάλαντα, να κάνουν βόλτα στο γαϊτανάκι ή να θαυμάσουν την περίτεχνη φάτνη που στήνεται κάθε χρόνο.

Ωστόσο, το γαστρονομικό τμήμα θα είναι εκτός ορίων πίσω από έναν φράχτη, με φρουρούς ασφαλείας να ελέγχουν για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή ανάρρωσης στην είσοδο. Αυτό αποκάλυψε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η διοργανώτρια Χάιντε Μόμπάχερ. Στο μεταξύ, οι πωλητές στήνουν ήδη τα περίπτερα, τα σταντ και τους πάγκους τους πριν από τα εγκαίνια της επόμενης εβδομάδας.

Αυτός ο διαχωρισμός είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των νέων κανόνων που εφαρμόζονται πλέον στη Γερμανία και στοχεύουν να περιορίσουν ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού χωρίς να επιβάλλουν γενικό lockdown. Ορισμένες εταιρίες δημιουργούν, επίσης, ξεχωριστούς χώρους σε καντίνες για τους εμβολιασμένους.

Οι κανόνες στοχεύουν επίσης να ενθαρρύνουν τους μη εμβολιασμένους να κάνουν το εμβόλιο, δεδομένου ότι η Γερμανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη με περίπου 67% και αναφέρει καθημερινά υψηλά ποσοστά μολύνσεων.

«Πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί πρόσβασης», είπε η Μάριον Μπέγκας καθώς έστησε το περίπτερο της αγγειοπλαστικής της στην αγορά του Αμβούργου, η οποία θα έχει 40 τοις εκατό λιγότερους πάγκους φέτος για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη απόσταση. «Είναι ένας τρόπος να προστατεύονται όλοι», συμπλήρωσε.

Οι διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας, που ανεστάλησαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, πρέπει τώρα να συμμορφωθούν με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία και αλλάζουν συνεχώς.

Καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται και οι εντατικές πτέρυγες στα νοσοκομεία γεμίζουν, αυξάνονται οι αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν καθόλου χριστουγεννιάτικες αγορές φέτος. Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι του Αμβούργου αντιδρούν.

Η Christkindlmarkt του Μονάχου έγινε την Τρίτη (16/11) η τελευταία μεγάλη αγορά που έγινε γνωστό πως δεν θα λειτουργήσει. Το τέταρτο κύμα πλήττει τη Νότια και την Ανατολική Γερμανία – τις περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού – ιδιαίτερα σκληρά. «Η δραματική κατάσταση στις κλινικές μας και ο εκθετικά αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή», δήλωσε ο Δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.