Οι δύο Αυστραλοί που έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών στην Ινδονησία δεν θα εκτελεστούν αυτό τον μήνα από εκτελεστικό απόσπασμα έπειτα από τη σημερινή απόφαση δικαστηρίου να αναβάλει την ακροαματική διαδικασία για την εξέταση της έφεσης που έχουν καταθέσει κατά της απόρριψης της αίτησης προεδρικής χάριτος.

«Η ακροαματική διαδικασία και για τις δύο υποθέσεις αναβάλλεται μέχρι τις 25 Μαρτίου ώστε η δική μας πλευρά να καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία. Την 30η Μαρτίου θα είναι η σειρά της κατηγορούσας αρχής», δήλωσε ο Λέοναρντ Άρφαν, ο δικηγόρος των Αυστραλών.

Ο δικαστής Ουτζάνγκ Αμπντάλα είπε ότι τα τελικά επιχειρήματα θα παρουσιαστούν την 1η Απριλίου και λίγο αργότερα θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία.

Ο αντιπρόεδρος Γιουσούφ Κάλα δήλωσε χθες στο Ρόιτερς ότι θα περάσουν εβδομάδες, ακόμη και μήνες μέχρι να πραγματοποιηθούν οι εκτελέσεις.

Οι Αυστραλοί Μιούραν Σουκουμαράν 33 ετών, και Άντριου Τσαν 31 ετών, έχουν ήδη μεταφερθεί στο νησί-φυλακή Νουσακαμπανγκάν, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκτέλεσή τους. Οι δύο Αυστραλοί συνελήφθησαν το 2005 ως επικεφαλής ενός δικτύου που σχεδίαζε την εξαγωγή ηρωίνης από την Ινδονησία.

Οι δύο Αυστραλοί συγκαταλέγονται σε μία ομάδα δέκα θανατοποινιτών με καταδίκες για ναρκωτικά, οι οποίοι θα εκτελεστούν στο εν λόγω νησί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και πολίτες της Γαλλίας, της Βραζιλίας, των Φιλιππίνων, της Γκάνα, της Νιγηρίας και της Ινδονησίας.

Τουλάχιστον οι μισοί από τους καταδικασθέντες έχουν νομικές εκκρεμότητες.

Ο γενικός εισαγγελέας έχει δηλώσει ότι δεν θα ορίσει ημερομηνία για τις εκτελέσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες και για τους 10 θανατοποινίτες.

Στην Ινδονησία τιμωρείται αυστηρά η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, ενώ η εφαρμογή της θανατικής ποινής επανήλθε το 2013 έπειτα από διακοπή πέντε ετών. Τον Ιανουάριο εκτελέστηκαν έξι άτομα -οι πέντε ήταν ξένοι- οι πρώτες εκτελέσεις από τον Οκτώβριο που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Γουιντόντο.