Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα τον οριστικό τερματισμό των πτήσεων ενός μέρους του στόλου των μαχητικών F-4 αμερικανικής κατασκευής, έπειτα από δύο δυστυχήματα με απολογισμό 6 νεκρούς στα οποία ενεπλάκησαν τα αεροσκάφη αυτού του τύπου κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

«Οι πτήσεις των αεροσκαφών τύπου RF-4E θα διακοπούν αρχής γενομένης από αύριο» δήλωσε ενώπιον του τύπου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας, ο πτέραρχος Αμπιντίν Ουνάλ.

Η Τουρκία διαθέτει 8 μαχητικά αυτού του τύπου, τα οποία εξειδικεύονται στις αναγνωριστικές επιχειρήσεις και την επιτήρηση με ηλεκτρονικά μέσα.

Την 24η Φεβρουαρίου, δύο RF-4E είχαν συντριβεί στο έδαφος κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής εκπαιδευτικής πτήσης στην περιοχή της Μαλάτιας (νοτιοανατολικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 4 χειριστές και συγκυβερνήτες.
Ένα αεριωθούμενο F-4Ε, μια άλλη εκδοχή αυτού του είδους αεροσκάφους, είχε συντριβεί την 5η Μαρτίου κατά τη διάρκεια ασκήσεων κοντά στο Ικόνιο (κεντρικά) όπου σκοτώθηκαν οι 2 χειριστές του.

Σύμφωνα με τον πτέραρχο Ουνάλ, τα 49 αεροσκάφη αυτού του τύπου που παραμένουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν πτήσεις όπως έχει προβλεφθεί, έως το 2020, την ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να αντικατασταθούν από τα αμερικανικά μαχητικά, τα F-35.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, εξάλλου, ο Ισμέτ Γιλμάζ, δήλωσε χθες ότι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας σχετικά με τη συντριβή στο Ικόνιο αποδίδουν το δυστύχημα σε λάθος του πιλότου.

Καμία επίσημη εξήγηση δεν έχει δοθεί σχετικά με το δυστύχημα στη Μαλάτια.

Ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας απέρριψε ως «καθαρή εικασία» τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τίθεται υπό αμφισβήτηση η κατάσταση των αεροσκαφών ή η εκπαίδευση των πιλότων.

«Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι κανένα επιστημονικό υπόβαθρο» διαβεβαίωσε ο ίδιος.