Στο «μικροσκόπιο» των γαλλικών αρχών έχει μπει το βίντεο που δημοσίευσε το Ισλαμικό Κράτος και δείχνει ένα 10χρονο αγόρι να σκοτώνει εν ψυχρώ έναν αραβοισραηλινό που κατηγορείται από τους τζιχαντιστές για κατασκοπία.

Οι αρχές της Γαλλίας προσπαθούν να επιβεβαιώσουν αν ένας τζιχαντιστής που μιλά Γαλλικά στο βίντεο είναι φίλος του Μοχάμεντ Μερά, του δράστη μιας σειράς δολοφονιών στη Γαλλία το 2012.

Ο Μερά είχε σπείρει τον τρόμο στη Γαλλία σκοτώνοντας από τις 11 ως τις 19 Μαρτίου 2012 τρεις στρατιώτες και τρία παιδιά και έναν καθηγητή ενός εβραϊκού σχολείου.

Ο άντρας που βρίσκεται στο πλάι του 10χρονου αναφέρθηκε στα γαλλικά στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο Εβραίους στη Γαλλία και απείλησε ότι το ΙΚ θα επιτεθεί εναντίον των Ισραηλινών και θα καταβάλει την Ιερουσαλήμ.

«Γίνονται εξακριβώσεις» για την ταυτότητα του άνδρα αυτού, δήλωσε μια αστυνομική πηγή, συγκεκριμένα για να καθοριστεί πρόκειται για τον Σάμπρι Εσίντ, ένα φίλο του Μερά, όπως εκτιμούν πολλοί εμπειρογνώμονες.

«Είναι πιθανό να είναι αυτός», σημείωσε η αστυνομική πηγή. «Γίνονται αναλύσεις», επιβεβαίωσε μια άλλη πηγή που έχει γνώση των ερευνών.

Ο Σάμπρι Εσίντ, παλιός γνώριμος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Γαλλίας και ακραίος ισλαμιστής από την Τουλούζη, φέρεται να αναχώρησε τον Απρίλιο του 2014 από τη Γαλλία με προορισμό τη Συρία. Την άνοιξη του 2014 η Σουάντ Μερά, η αδερφή του Μοχάμεντ, έφυγε επίσης από τη Γαλλία για τη Συρία, απ’ ό,τι φαίνεται με την οικογένειά της.

Ο Εσίντ είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο του 2006 στη Συρία σε ένα σπίτι στο οποίο ήταν γνωστό ότι έμεναν μέλη της αλ Κάιντα, τα οποία στη συνέχεια πήγαιναν στο Ιράκ. Αφού εστάλη πίσω στη Γαλλία, καταδικάστηκε το 2009 σε πενταετή κάθειρξη, εκ των οποίων το ένα έτος με αναστολή, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που αφορούσε ένα δίκτυο Ιρακινών τζιχαντιστών.

Ο Εσίντ ήταν φίλος του Μοχάμεντ Μερά και του αδελφού του Αμπντελκάντερ, ο οποίος είχε ανακριθεί και κρατηθεί προσωρινά στο πλαίσιο της έρευνας για τις δολοφονίες του Μαρτίου του 2012.

Ο πατέρας του Εσίντ είχε ζήσει με τη μητέρα του Μερά.