Άλλοι βάζουν σελέμπριτις, άλλοι χρησιμοποιούν επιστήμονες ως τηλεαστέρες, άλλοι πάλι χρησιμοποιούν αθλητές για να περάσουν το μήνυμά τους για την κρισιμότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Οι Νεοζηλανδοί όμως σκέφτηκαν να απευθυνθούν στους ανθρώπους που έχουν έρεισμα στον δρόμο και μιλάνε τη γλώσσα των απλών ανθρώπων.

Επτά αρχηγοί συμμοριών της Νέας Ζηλανδίας, που εκπροσωπούν τέσσερις από τις πιο γνωστές συμμορίες της χώρας, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα βίντεο καλώντας τις κοινότητές τους να εμβολιαστούν. Υλοποιώντας μάλιστα μια ιδέα που επινοήθηκε από έναν Μαορί υπουργό της κυβέρνησης.

Το βίντεο παραγγέλθηκε από τον υπουργό ανάπτυξης των Μαορί, Willie Jackson, μετά από συζήτηση με αρχηγούς συμμοριών, οι οποίοι στη συνέχεια παρείχαν πλάνα που επιμελήθηκε ο γιος του Jackson, Hikurangi, όπως μετέδωσε ο Gurdian.

Στο βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών, ο Denis O’Reilly, ο οποίος εντάχθηκε στη συμμορία Black Power σε ηλικία 19 ετών, λέει ότι έχει κάνει κάποια εμβόλια στην εποχή του, συμπεριλαμβανομένων των δύο δόσεων κατά του Covid-19, και προτρέπει την κοινότητά του «να κάνουν το ίδιο».

«Όλα για το whānau (οικογένεια) μας»

«Δεν είναι όλα για τις συμμορίες. Είναι όλα για το whānau (την οικογένειά μας)», λέει ο Χάρι Ταμ του Mobrel Mob. «Ένα πράγμα για το οποίο πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι είναι ότι δεν πρόκειται για το τι μας λέει η κυβέρνηση, αλλά για τους ειδικούς που λένε στην κυβέρνηση ότι πρέπει να εμβολιαζόμαστε για να προστατευτούμε». Ο συνάδελφός του Dennis Makalio λέει ότι ήταν απόφαση που δεν την σκέφτηκε καθόλου. Απλά το έκανε

Το ξέσπασμα της Νέας Ζηλανδίας ανέρχεται πλέον σε συνολικά 3.634 κρούσματα και έχει καθιερωθεί σε αυστηρές εθνοτικές γραμμές: περίπου το 70% των μολύνσεων στην τρέχουσα εστία είναι Μαορί και Νεοζηλανδοί του Ειρηνικού, που αποτελούν περίπου το 27% του συνολικού πληθυσμού μαζί. Περίπου το 72% των επιλέξιμων Μαορί έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου Pfizer, σε σύγκριση με το 85% των Pasifika και το 88% όλων των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω.

Ο ιός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον τρεις συμμορίες, ωθώντας τους υγειονομικούς αξιωματούχους να παραχωρήσουν σε ορισμένους ηγέτες το καθεστώς απαραίτητου εργαζομένου, προκειμένου να εμπλακούν σε δυσπρόσιτες κοινότητες. Ο Tam είναι μεταξύ εκείνων που έχουν αυτό το καθεστώς, λέγοντας «είμαστε όλοι ευάλωτοι», αλλά τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο Stephen Daley από τους Head Hunters λέει ότι εμβολιάστηκε επειδή νοιάζεται για τα παιδιά του και επιθυμεί να προστατεύσει την whakapapa (γενεαλογία) του. Αν και δεν θέλει να προωθήσει το εμβόλιο στους ανθρώπους, θέλει όλοι να πάρουν «μια τεκμηριωμένη απόφαση».

Η Paula Ormsby του Mongrel Mob Waikato Kingdom προέτρεψε τους ανθρώπους να αναζητήσουν ιθαγενείς γιατρούς που είναι ειδικοί στον Covid-19, εάν αισθάνονται διστακτικοί.

Ο Ta’alili To’omalatai των King Cobras μιλά πρώτα στη Σαμόα, προτού παραδώσει το μήνυμά του στα αγγλικά, προτρέποντας όλους να λάβουν τη δόση τους «για την ασφάλεια της κοινότητάς μας».

Το μέλος της Black Power, Michael Te Pou, λέει ότι είναι επίσης πατέρας, παππούς, θείος και αδελφός. «Το κάναμε αυτό για τα ταμαρίκια μας (τα παιδιά) και τα μοκοπούνα μας (τα εγγόνια)», είπε.

Ο εγκληματολόγος Δρ Jarrod Gilbert, είπε στην Herald ότι ήταν «γενναία» απόφαση του Willie Jackson να συσχετιστεί δημόσια με ένα τόσο ευρύ φάσμα ανθρώπων σε συμμορίες.

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι πρέπει να συμβεί εάν πρόκειται να φτάσουμε σε δυσπρόσιτες κοινότητες – χρησιμοποιώντας ανθρώπους που χαίρουν σεβασμού σε αυτές τις κοινότητες».