Στα 1,7 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ζημιές που προκάλεσαν στη Σερβία οι πλημμύρες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια της παρουσίασης του Εθνικού Προγράμματος Διαχείρισης των κινδύνων φυσικών καταστροφών.

Κάθε χρόνο η Σερβία είχε ζημιές 130 εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας των πλημμυρών και όπως είπε ο Βούτσιτς η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη του στόχου παροχής ασφάλειας για τις επόμενες γενιές, μέσω της ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων.

Σε ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Βούτσιτς τόνισε πως κάθε δηνάριο που επενδύεται στον τομέα της πρόληψης (των φυσικών καταστροφών) ισούται με επτά δηνάρια που δαπανώνται για την ανασυγκρότηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προγραμματισμένες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την αγορά εξοπλισμού και κατασκευής προληπτικών υποδομών, μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών.

Η Σερβία δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τη βοήθεια και τη στήριξη που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και πολλές άλλες χώρες, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έως τη Νορβηγία, πρόσθεσε ο κ. Βούτσιτς. Επισήμανε, επίσης, ότι οι χώρες της περιοχής υπήρξαν ιδιαίτερα αλληλέγγυες, όταν οι πλημμύρες έπληξαν, πέρυσι, τη Σερβία, με το 90% των πληγέντων να έχουν λάβει βοήθεια από το κράτος.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για τη βοήθεια και την αποκατάσταση των πλημμυρισμένων περιοχών Μάρκο Μπλαγκόγιεβιτς έκανε την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος της διαχείρισης των κινδύνων φυσικών καταστροφών.