Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζήτησε σήμερα από τις νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κινηθούν νομικά κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μη ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας στο θέμα της Πολωνίας.

Ο κανονισμός για την αιρεσιμότητα, που προβλέπει την αναστολή των κοινοτικών κονδυλίων προς μία χώρα που δεν σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου, εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Η επιστολή του προέδρου Σασόλι προς τις νομικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου έρχεται σε συνέχεια της ψηφοφορίας στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, η οποία συνέστησε την προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Την προσφυγή συνέστησε και η πλειοψηφία των αρχηγών των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Σασόλι καθιστά σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποσύρει αυτήν τη νομική διαδικασία εάν η Επιτροπή λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Νταβίντ Σασόλι

«Τα κράτη – μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν πρέπει να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια»

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν πρέπει να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια. Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκε σκληρά για έναν μηχανισμό που να το εξασφαλίζει αυτό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απρόθυμη να τον ενεργοποιήσει», δήλωσε ο Σασόλι μετά τη συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο.

«Η ΕΕ είναι μια κοινότητα βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Εάν αυτά απειλούνται σε ένα κράτος μέλος, η ΕΕ πρέπει να δράσει για την προστασία τους. Επομένως, ζήτησα από τις νομικές μας υπηρεσίες να ετοιμάσουν μήνυση κατά της Επιτροπής για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες της ΕΕ εφαρμόζονται σωστά», κατέληξε.